tom-car24.com.pl

Truskawkowe tiramisu • przepis • składniki • przygotowanie

Truskawkowe tiramisu, czyli przepyszny deser inspirowany tradycyjną, słodką, włoską przekąską. Przygotuj go i ciesz się smakiem świeżych truskawek w wyjątkowej odsłonie.

Truskawkowe tiramisu

Truskawkowe tiramisu, czyli przepyszny deser inspirowany tradycyjną, słodką, włoską przekąską. Przygotuj go i ciesz się smakiem świeżych truskawek w wyjątkowej odsłonie.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

sok z cytryny - 1 łyżka
cukier drobny - 1 łyżka
jajko - 4 szt.
cukier puder - 65 g
ser mascarpone - 500 g
sól - 1 szczypta
biszkopty savoiardi - 150 g
truskawka - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MUS Z TRUSKAWEK:
Do pojemnika miksującego przekładamy 400 g truskawek oraz dodajemy sok z cytryny i 1 łyżkę drobnego cukru. Całość rozdrabniamy używając programu„własne ustawienia” / czas: 10 sekund / obroty: 8. Gotowy mus przekładamy do naczynia, w którym swobodnie zanurzymy biszkopty podczas składania deseru.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z ŻÓŁTEK I MASCARPONE:
Białka oddzielamy od żółtek. Do czystej misy termorobota wkładamy nasadkę mieszającą (tzw. motylka) i dodajemy wszystkie żółtka oraz cukier puder. Składniki ucieramy wykorzystując program„własne ustawienia” / temperatura: 37°C / czas: 4 minuty / obroty: 3. Następnie do misy dodajemy mascarpone i całość ponownie mieszamy używając programu„własne ustawienia” / czas: 40 sekund / obroty: 4. Gotową masę przekładamy do innej miski.
3.UBIJAMY BIALKA:
Do czystego pojemnika miksującego ponownie wkładamy nasadkę mieszającą, wlewamy białka i dodajemy sól. Ubijamy je, bez założonej miarki, za pomocą programu„własne ustawienia” / czas: 3,5 minuty / obroty: 4.
4.ŁĄCZYMY BIAŁKA Z MASĄ MASCARPONE:
Do ubitych białek stopniowo przekładamy masę mascarpone, delikatnie łącząc je za pomocą szpatuły na puszysty krem.
5.SKŁADAMY DESER:
Biszkopty maczamy w musie truskawkowym i układamy dość ciasno na dnie naczynia. Następnie wykładamy na nie kilka łyżek musu, w którym je moczyliśmy. Na mus nakładamy połowę kremu i na nim kolejną warstwę biszkoptów. Całość zalewamy pozostałym musem truskawkowym i drugą połową kremu z mascarpone.
6.DEKORUJEMY I CHŁODZIMY TIRAMISU:
Truskawki do dekoracji deseru kroimy w plastry i układamy na całej powierzchni tiramisu. Następnie przykrywamy je folią spożywczą i przekładamy do lodówki na min. 3 godziny, aby się schłodziło.
Truskawkowe tiramisu

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MUS Z TRUSKAWEK

Do pojemnika miksującego przekładamy 400 g truskawek oraz dodajemy sok z cytryny i 1 łyżkę drobnego cukru. Całość rozdrabniamy używając programu„własne ustawienia” / czas: 10 sekund / obroty: 8. Gotowy mus przekładamy do naczynia, w którym swobodnie zanurzymy biszkopty podczas składania deseru.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z ŻÓŁTEK I MASCARPONE

Białka oddzielamy od żółtek. Do czystej misy termorobota wkładamy nasadkę mieszającą (tzw. motylka) i dodajemy wszystkie żółtka oraz cukier puder. Składniki ucieramy wykorzystując program„własne ustawienia” / temperatura: 37°C / czas: 4 minuty / obroty: 3. Następnie do misy dodajemy mascarpone i całość ponownie mieszamy używając programu„własne ustawienia” / czas: 40 sekund / obroty: 4. Gotową masę przekładamy do innej miski.

3

UBIJAMY BIALKA

Do czystego pojemnika miksującego ponownie wkładamy nasadkę mieszającą, wlewamy białka i dodajemy sól. Ubijamy je, bez założonej miarki, za pomocą programu„własne ustawienia” / czas: 3,5 minuty / obroty: 4.

4

ŁĄCZYMY BIAŁKA Z MASĄ MASCARPONE

Do ubitych białek stopniowo przekładamy masę mascarpone, delikatnie łącząc je za pomocą szpatuły na puszysty krem.

5

SKŁADAMY DESER

Biszkopty maczamy w musie truskawkowym i układamy dość ciasno na dnie naczynia. Następnie wykładamy na nie kilka łyżek musu, w którym je moczyliśmy. Na mus nakładamy połowę kremu i na nim kolejną warstwę biszkoptów. Całość zalewamy pozostałym musem truskawkowym i drugą połową kremu z mascarpone.

6

DEKORUJEMY I CHŁODZIMY TIRAMISU

Truskawki do dekoracji deseru kroimy w plastry i układamy na całej powierzchni tiramisu. Następnie przykrywamy je folią spożywczą i przekładamy do lodówki na min. 3 godziny, aby się schłodziło.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3070,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

511,8 kcal

🥑

Tłuszcz

34,6 g

🌾

Węglowodany

39,4 g

🥬

Błonnik

1,8 g

💪

Białko

12,9 g

Podobne przepisy

Truskawkowe tiramisu - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl