tom-car24.com.pl

Udziec z indyka pieczony • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na aromatyczny, soczysty obiad, który zachwyci całą rodzinę? Udziec z indyka pieczony to idealna propozycja — pełen smaku, a przy tym prosty w przygotowaniu! Wystarczy kilka dodatków i odrobina cierpliwości, aby uzyskać mięso o złocistej, chrupiącej skórce i delikatnym, rozpływającym się w ustach wnętrzu. Przekonaj się, jak łatwo stworzyć to pyszne danie!

Udziec z indyka pieczony

Szukasz pomysłu na aromatyczny, soczysty obiad, który zachwyci całą rodzinę? Udziec z indyka pieczony to idealna propozycja — pełen smaku, a przy tym prosty w przygotowaniu! Wystarczy kilka dodatków i odrobina cierpliwości, aby uzyskać mięso o złocistej, chrupiącej skórce i delikatnym, rozpływającym się w ustach wnętrzu. Przekonaj się, jak łatwo stworzyć to pyszne danie!

Czas przygotowania
300 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni

Składniki

udziec indyka - 1 szt.
miód - 2,5 łyżki
musztarda - 2 łyżki
ząbek czosnku - 3 szt.
pieprz czarny - 2 łyżeczki
papryka mielona słodka - 1 łyżka
majeranek - 1 łyżka
sól - 1 płaska łyżka
oregano suszone - 1 łyżeczka
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
olej - 50 ml
woda - 30 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Udziec myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacinamy delikatnie skórę z zewnątrz w kratkę, by mięso mogło lepiej wchłonąć marynatę. W tym kroku można wyciągnąć ze środka udźca kość, aby łatwiej było je kroić, ale nie jest to konieczne.
2.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Do miseczki dodajemy miód, musztardę, wszystkie przyprawy, olej i wodę. Czosnek obieramy i rozgniatamy nożem, a potem drobno siekamy i również dodajemy do miseczki. Mieszamy wszystkie składniki rózgą na gładką pastę.
3.MARYNUJEMY MIĘSO:
Wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego i zaczynamy smarować je dokładnie marynatą z jednej i drugiej strony. Tak zamarynowane mięso nakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 3 godziny.
4.ROZGRZEWAMY PIEKARNIK:
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C w trybie grzania góra-dół na 15-20 minut przed wyciągnięciem zamarynowanego indyka z lodówki.
5.PIECZEMY INDYKA:
Ściągamy folię z indyka, a naczynie nakrywamy pokrywką. Wkładamy indyka do piekarnika i pieczemy go przez 35 minut. Potem zmniejszamy delikatnie temperaturę do 180ºC i pieczemy przez godzinę. Po upływie wyznaczonego czasu ściągamy pokrywkę z naczynia i podpiekamy indyka przez 10 minut, aby skórka delikatnie się przypiekła. Indyka podajemy ciepłego z ulubionymi dodatkami.
Udziec z indyka pieczony

Czas przygotowania

300 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Udziec myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacinamy delikatnie skórę z zewnątrz w kratkę, by mięso mogło lepiej wchłonąć marynatę. W tym kroku można wyciągnąć ze środka udźca kość, aby łatwiej było je kroić, ale nie jest to konieczne.

2

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Do miseczki dodajemy miód, musztardę, wszystkie przyprawy, olej i wodę. Czosnek obieramy i rozgniatamy nożem, a potem drobno siekamy i również dodajemy do miseczki. Mieszamy wszystkie składniki rózgą na gładką pastę.

3

MARYNUJEMY MIĘSO

Wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego i zaczynamy smarować je dokładnie marynatą z jednej i drugiej strony. Tak zamarynowane mięso nakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 3 godziny.

4

ROZGRZEWAMY PIEKARNIK

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C w trybie grzania góra-dół na 15-20 minut przed wyciągnięciem zamarynowanego indyka z lodówki.

5

PIECZEMY INDYKA

Ściągamy folię z indyka, a naczynie nakrywamy pokrywką. Wkładamy indyka do piekarnika i pieczemy go przez 35 minut. Potem zmniejszamy delikatnie temperaturę do 180ºC i pieczemy przez godzinę. Po upływie wyznaczonego czasu ściągamy pokrywkę z naczynia i podpiekamy indyka przez 10 minut, aby skórka delikatnie się przypiekła. Indyka podajemy ciepłego z ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

903,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

301,1 kcal

🥑

Tłuszcz

19,2 g

🌾

Węglowodany

13,5 g

🥬

Błonnik

1,9 g

💪

Białko

17,6 g

Podobne przepisy