tom-car24.com.pl

Wegański mazurek ze świeżymi owocami • przepis • składniki • przygotowanie

Na wegańskim mazurku Kingi jest miejsce na świeże owoce! Ożyw wielkanocny stół dzięki temu wyjątkowemu wypiekowi, który zaskoczy dorosłych gości, a najmłodszych zachęci do kosztowania.

Wegański mazurek ze świeżymi owocami

Na wegańskim mazurku Kingi jest miejsce na świeże owoce! Ożyw wielkanocny stół dzięki temu wyjątkowemu wypiekowi, który zaskoczy dorosłych gości, a najmłodszych zachęci do kosztowania.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier trzcinowy - 0,5 łyżki
sól - 0,25 łyżeczki
margaryna - 110 g
ocet jabłkowy - 0,5 łyżki
woda - 2 łyżki
wiórki kokosowe - 2 szkl
mleczko kokosowe - 200 ml
syrop klonowy - 1 łyżka
Owoce -
mąka pszenna -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SPÓD:
Mąkę, cukier i sól łączymy i mieszamy w naczyniu robota. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę. Całość ucieramy na niskich obrotach do momentu, w którym składniki zaczną się ze sobą łączyć i przypominać kruszonkę.
2.WAŁKUJEMY CIASTO I WYCINAMY KSZTAŁT MAZURKA:
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm na stolnicy oprószonej mąką. Z rozwałkowanego placka wykrawamy owalny kształt jajka, a z ciasta, które pozostanie, wykrawamy ciasteczka o dowolnych kształtach (np. niewielkie kwiatki).
3.PIECZEMY SPÓD MAZURKA I CIASTECZKA:
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10-15 minut (lub do momentu, gdy spód nabierze złotego koloru) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Razem ze spodem mazurka pieczemy wykrojone wcześniej ciasteczka.
4.PRZYGOTOWUJEMY KREM KOKOSOWY:
Wszystkie składniki łączymy w naczyniu blendera i miksujemy na gładki, jednolity krem.
5.DEKORUJEMY MAZUREK:
Krem kokosowy nakładamy na wystudzony spód. Mazurek dekorujemy ulubionymi owocami pokrojonymi w plasterki oraz przygotowanymi wcześniej kruchymi ciasteczkami, które układamy wzdłuż brzegów ciasta.
Wegański mazurek ze świeżymi owocami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SPÓD

Mąkę, cukier i sól łączymy i mieszamy w naczyniu robota. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę. Całość ucieramy na niskich obrotach do momentu, w którym składniki zaczną się ze sobą łączyć i przypominać kruszonkę.

2

WAŁKUJEMY CIASTO I WYCINAMY KSZTAŁT MAZURKA

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm na stolnicy oprószonej mąką. Z rozwałkowanego placka wykrawamy owalny kształt jajka, a z ciasta, które pozostanie, wykrawamy ciasteczka o dowolnych kształtach (np. niewielkie kwiatki).

3

PIECZEMY SPÓD MAZURKA I CIASTECZKA

Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10-15 minut (lub do momentu, gdy spód nabierze złotego koloru) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Razem ze spodem mazurka pieczemy wykrojone wcześniej ciasteczka.

4

PRZYGOTOWUJEMY KREM KOKOSOWY

Wszystkie składniki łączymy w naczyniu blendera i miksujemy na gładki, jednolity krem.

5

DEKORUJEMY MAZUREK

Krem kokosowy nakładamy na wystudzony spód. Mazurek dekorujemy ulubionymi owocami pokrojonymi w plasterki oraz przygotowanymi wcześniej kruchymi ciasteczkami, które układamy wzdłuż brzegów ciasta.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2621,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

327,7 kcal

🥑

Tłuszcz

23,5 g

🌾

Węglowodany

27,7 g

🥬

Błonnik

3,1 g

💪

Białko

3,1 g

Podobne przepisy