tom-car24.com.pl

Placuszki z kukurydzy • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczne i proste placuszki kukurydziane z zaskakującym akcentem – sosem różanym. Przygotuj je na przekąskę i sprawdź, jak łączą się smaki!

Placuszki z kukurydzy

Klasyczne i proste placuszki kukurydziane z zaskakującym akcentem – sosem różanym. Przygotuj je na przekąskę i sprawdź, jak łączą się smaki!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jogurt grecki - 200 g
konfitura różana - 1 łyżeczka
sok z limonki - 20 ml
jajko - 1 szt.
kukurydza konserwowa - 145 g
mąka kukurydziana - 40 g
olej kokosowy - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
szalotka - 2 szt.
bazylia świeża - 5 g
natka pietruszki - 2 g
mięta świeża - 2 łyżki
granat - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Jogurt mieszamy z konfiturą różaną oraz sokiem wyciśniętym z limonki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z posiekaną miętą. Sos dekorujemy ziarenkami granatu.
2.BLENDUJEMY WARZYWA:
Kukurydzę osączamy na sitku, odkładamy na bok 3 łyżki ziaren, resztę wkładamy do kielicha blendera. Siekamy i dodajemy szalotki i chili, następnie blendujemy całość na gładką masę. Przekładamy do miski. Mieszamy z pozostałą częścią ziaren kukurydzy.
3.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Mąkę mieszamy z sodą, odrobiną soli i pieprzu. Jajko ubijamy mikserem w osobnej misce. Masę kukurydzianą łączymy z jajkiem i suchymi składnikami – dokładnie mieszamy. Siekamy i dodajemy bazylię i pietruszkę. Jeśli ciasto będzie za rzadkie – dodajemy więcej mąki.
4.SMAŻYMY PLACUSZKI:
Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym z obu stron na złoty kolor. Placki dekorujemy sosem i posiekaną miętą.
Placuszki z kukurydzy

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Jogurt mieszamy z konfiturą różaną oraz sokiem wyciśniętym z limonki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z posiekaną miętą. Sos dekorujemy ziarenkami granatu.

2

BLENDUJEMY WARZYWA

Kukurydzę osączamy na sitku, odkładamy na bok 3 łyżki ziaren, resztę wkładamy do kielicha blendera. Siekamy i dodajemy szalotki i chili, następnie blendujemy całość na gładką masę. Przekładamy do miski. Mieszamy z pozostałą częścią ziaren kukurydzy.

3

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę mieszamy z sodą, odrobiną soli i pieprzu. Jajko ubijamy mikserem w osobnej misce. Masę kukurydzianą łączymy z jajkiem i suchymi składnikami – dokładnie mieszamy. Siekamy i dodajemy bazylię i pietruszkę. Jeśli ciasto będzie za rzadkie – dodajemy więcej mąki.

4

SMAŻYMY PLACUSZKI

Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym z obu stron na złoty kolor. Placki dekorujemy sosem i posiekaną miętą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

655,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

131,1 kcal

🥑

Tłuszcz

4,3 g

🌾

Węglowodany

16,4 g

🥬

Błonnik

7,3 g

💪

Białko

7,3 g

Podobne przepisy

Placuszki z kukurydzy - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl