tom-car24.com.pl

Nerkowce w kruchym karmelu (cashew brittle) • przepis • składniki • przygotowanie

Co zrobić, aby nerkowce chrupały jeszcze bardziej? Zatopić je w pysznym karmelu! Sprawdź przepis Kingi na prostą i pyszną karmelową przekąskę.

Nerkowce w kruchym karmelu (cashew brittle)

Co zrobić, aby nerkowce chrupały jeszcze bardziej? Zatopić je w pysznym karmelu! Sprawdź przepis Kingi na prostą i pyszną karmelową przekąskę.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 300 g
masło - 100 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
orzech nerkowca - 250 g
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
syrop klonowy - 65 g
woda - 125 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRAŻYMY ORZECHY NERKOWCA:
Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca, aż nabiorą złotego koloru. Przekładamy je do miski.
2.SMARUJEMY PAPIER OLIWĄ:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go oliwą.
3.ZAGOTOWUJEMY CUKIER, WODĘ, MASŁO I SYROP:
W dużym rondlu zagotowujemy cukier, wodę, masło, syrop klonowy i co jakiś czas ostrożnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i całość gotujemy około 20-30 minut, aż płyn zgęstnieje i nieco odparuje.
4.DODAJEMY ORZECHY, SÓL I SODĘ:
Następnie zdejmujemy rondel z ognia i szybko dodajemy orzechy, sól oraz sodę. Mieszamy i przelewamy na przygotowaną blaszkę. Za pomocą silikonowej szpatułki rozsmarowujemy cienką warstwą.
5.ODSTAWIAMY CAŁOŚĆ DO WYSTYGNIĘCIA:
Odstawiamy na godzinę do całkowitego wystygnięcia, a następie łamiemy lub kroimy na kawałki dowolnej wielkości.
Nerkowce w kruchym karmelu (cashew brittle)

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRAŻYMY ORZECHY NERKOWCA

Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca, aż nabiorą złotego koloru. Przekładamy je do miski.

2

SMARUJEMY PAPIER OLIWĄ

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go oliwą.

3

ZAGOTOWUJEMY CUKIER, WODĘ, MASŁO I SYROP

W dużym rondlu zagotowujemy cukier, wodę, masło, syrop klonowy i co jakiś czas ostrożnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i całość gotujemy około 20-30 minut, aż płyn zgęstnieje i nieco odparuje.

4

DODAJEMY ORZECHY, SÓL I SODĘ

Następnie zdejmujemy rondel z ognia i szybko dodajemy orzechy, sól oraz sodę. Mieszamy i przelewamy na przygotowaną blaszkę. Za pomocą silikonowej szpatułki rozsmarowujemy cienką warstwą.

5

ODSTAWIAMY CAŁOŚĆ DO WYSTYGNIĘCIA

Odstawiamy na godzinę do całkowitego wystygnięcia, a następie łamiemy lub kroimy na kawałki dowolnej wielkości.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3604 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

180,2 kcal

🥑

Tłuszcz

10,5 g

🌾

Węglowodany

21 g

🥬

Błonnik

2 g

💪

Białko

2 g

Podobne przepisy

Nerkowce w kruchym karmelu (cashew brittle) - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl