tom-car24.com.pl

Empanady z salsa verde • przepis • składniki • przygotowanie

Pierogi w wersji południowej! Chrupiące ciasto wypełniono wyrazistym farszem, a całość polano ziołowym sosem. Pyszne!

Empanady z salsa verde

Pierogi w wersji południowej! Chrupiące ciasto wypełniono wyrazistym farszem, a całość polano ziołowym sosem. Pyszne!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
majeranek - 1 szczypta
masło - 30 g
olej słonecznikowy - 160 ml
papryka mielona ostra - 0,25 łyżeczki
papryka żółta - 0,5 szt.
ser gouda - 75 g
mąka pszenna typ 550 - 200 g
salami paprykowe - 100 g
bazylia świeża - 1 pęczek
natka pietruszki - 1 pęczek
kapar - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
ząbek czosnku - 1 szt.
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
limonka - 0,5 szt.
bulion warzywny - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA EMPANADY:
Mąkę, pół łyżeczki soli, płatki masła i 100 ml letniej wody zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE:
Salami kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Paprykę czyścimy i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki smażymy na 1 łyżce oleju przez 5 minut na małym ogniu. Doprawiamy papryką, majerankiem, solą i pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia. Ser gouda trzemy drobno na tarce.
3.PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ:
Aby przygotować salsę, obrywamy liście bazylii i pietruszki i miksujemy z kaparami i 2-3 łyżkami oliwy. Czosnek obieramy, wyciskamy, dolewamy bulionu. Dodajemy skórkę z limonki, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z limonki.
4.FORMUJEMY EMPANADY:
Ciasto cienko rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie i wyciskamy 12 krążków (o średnicy ok. 12 cm każdy). Na środku każdego krążka układamy odrobinę farszu i posypujemy serem. Ciasto składamy, tworząc półksiężyce, krawędzie sklejamy i dobrze dociskamy widelcem.
5.SMAŻYMY EMPANADY:
Pozostały olej rozgrzewamy w głębokiej patelni. Olej musi być tak rozgrzany, by po włożeniu drewnianej łyżki ukazały się na niej pęcherzyki. Pierożki smażymy porcjami przez 2-3 minuty z każdej strony na złotożółty kolor, osączamy na papierowych ręcznikach. Podajemy na ciepło lub na zimno z salsą.
Empanady z salsa verde

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA EMPANADY

Mąkę, pół łyżeczki soli, płatki masła i 100 ml letniej wody zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Salami kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Paprykę czyścimy i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki smażymy na 1 łyżce oleju przez 5 minut na małym ogniu. Doprawiamy papryką, majerankiem, solą i pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia. Ser gouda trzemy drobno na tarce.

3

PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ

Aby przygotować salsę, obrywamy liście bazylii i pietruszki i miksujemy z kaparami i 2-3 łyżkami oliwy. Czosnek obieramy, wyciskamy, dolewamy bulionu. Dodajemy skórkę z limonki, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z limonki.

4

FORMUJEMY EMPANADY

Ciasto cienko rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie i wyciskamy 12 krążków (o średnicy ok. 12 cm każdy). Na środku każdego krążka układamy odrobinę farszu i posypujemy serem. Ciasto składamy, tworząc półksiężyce, krawędzie sklejamy i dobrze dociskamy widelcem.

5

SMAŻYMY EMPANADY

Pozostały olej rozgrzewamy w głębokiej patelni. Olej musi być tak rozgrzany, by po włożeniu drewnianej łyżki ukazały się na niej pęcherzyki. Pierożki smażymy porcjami przez 2-3 minuty z każdej strony na złotożółty kolor, osączamy na papierowych ręcznikach. Podajemy na ciepło lub na zimno z salsą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3011,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

752,8 kcal

🥑

Tłuszcz

55,7 g

🌾

Węglowodany

47 g

🥬

Błonnik

16,8 g

💪

Białko

16,8 g

Podobne przepisy

Empanady z salsa verde - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl