Wegańskie nuggetsy z surówką i roślinnym sosem „serowym” • przepis • składniki • przygotowanie
Rodzinny obiad, który zatrzyma przy stole na dłużej? Przygotuj warzywne nuggetsy w trzech idealnych panierkach z sałatką coleslaw i warzywnym sosem!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIKSUJEMY SKŁADNIKI
Fasolę dokładnie odsączamy i przekładamy do misy blendera. Dodajemy różyczki brokułu, cebulę, słodką i wędzoną paprykę, musztardę, płatki owsiane i pieprz. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę.
PRZYGOTOWUJEMY PANIERKI
Napój sojowy przelewamy do miski. Dodajemy mąkę tortową i szczyptę soli. Całość mieszamy trzepaczką do jajek. Jeśli dodamy zbyt dużo mąki, uzupełniamy ciasto napojem sojowym tak, aby ciasto wyglądało jak gęsta śmietana.
FORMUJEMY I PANIERUJEMY NUGGETSY
Za pomocą łopatki silikonowej nabieramy uzyskaną masę, z której następnie formujemy niewielkie kawałki nuggetsów. Kotleciki zanurzamy w masie z napoju sojowego, a następnie obtaczamy w wybranej panierce.
SMAŻYMY NUGGETSY
Nuggetsy smażymy na złoty kolor z obu stron na patelni z dodatkiem oleju. Po usmażeniu przekładamy do odsączenia na papierowe ręczniki.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Kapustę białą i czerwoną szatkujemy. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki za pomocą obieraczki do warzyw. Jabłko dokładnie myjemy i razem ze skórką kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w cienkie paseczki. Cebulę dymkę siekamy drobno. Wszystkie warzywa mieszamy na jednym, głębokim talerzu.
DOPRAWIAMY SAŁATKĘ
W mniejszej miseczce mieszamy jogurt roślinny i wegański majonez. Doprawiamy sokiem z ½ cytryny. Częścią soku z pozostałej połówki cytryny skrapiamy warzywa. Majonez z jogurtem przekładamy na talerz z warzywami i dokładnie mieszamy. Dodajemy żurawiny.
PODSMAŻAMY CEBULĘ, CZOSNEK I BATAT
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Oba składniki smażymy w garnku z dodatkiem oliwy przez ok. 2-3 minuty.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Dodajemy suszone pomidory, kurkumę, słodką i wędzoną paprykę, orzechy nerkowca. Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3653,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
405,9 kcal
Tłuszcz
11,9 g
Węglowodany
65,9 g
Błonnik
14,1 g
Białko
14,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cordon bleu po hiszpańsku z sałatką
Cordon bleu inspirowany kuchnią hiszpańską czyli roladki z piersi kurczaka z serem manchego i salami chorizo, podawane ze smakowitą sałatką.

Warzywa po indyjsku z mango i orzeszkami
Mango, warzywa, ryż i curry, to połączenie, które zawsze smakuje. Podane w towarzystwie masła orzechowego przypadną ci do gustu na dłużej!

Naan pizza w stylu azjatyckim
Niezwykłe minipizze na spodzie z chlebków naan. Brzmi ciekawie? I właśnie takie jest, a w dodatku pyszne i wegańskie! Sprawdź, jak smakuje naan pizza w stylu azjatyckim.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krem szparagowo-ogórkowy
Karol Okrasa podejmuje wegetariańskie wyzwanie! Zobacz, jak przygotować zupę krem ze szparagami i ogórkami kiszonymi, z dodatkiem chrupiącej ciecierzycy.

Kurczak z sałatką z cykorii i ziemniakami
Wypróbuj przepis na kurczaka inspirowany podróżami Karola! W lekkim sosie pomidorowym, z sałatką z cykorii i ziemniakami smakuje wyśmienicie.

Panforte
Tradycyjny deser we włoskim stylu! Bogate w bakalie, charakterystyczne ciasto przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie minidonuty z kremem czekoladowym
Wegańskie, mini i w dodatku czekoladowe? Tak! To donuty Kingi przygotowane z minimalną ilością tłuszczu i bez białego cukru. Koniecznie spróbuj jeśli chcesz, aby Twoje słodkości były bardziej fit.

Gravlax z tartymi buraczkami
Gravlax, czyli łosoś peklowany w soli i cukrze, a także… buraczkach! To wyjątkowe połączenie, które zachwyci niejedno podniebienie.

Ryż na mleku z jabłkiem
Danie, które pamiętamy z dzieciństwa, przygotowane w wyjątkowy sposób, zapiekane w piecu i z dodatkiem bananów. Pyszna przekąska lub deser dla całej rodziny.