Wegańskie uszka nadziewane soczewicą • przepis • składniki • przygotowanie
Idealne, postne uszka, które świetnie sprawdzą się w wigilijnym barszczu. Przygotuj te delikatne pierogi pełne aromatycznego farszu, które zaskoczą wszystkich gości!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do pojemnika miksującego wsypujemy mąkę, wlewamy ciepłą wodę i oliwę i dajemy sól. Wybieramy programugniatanie ciasta / twarde ciasto / 4 minuty. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i odkładamy na czas przygotowania farszu.
GOTUJEMY SOCZEWICĘ
Do umytego pojemnika miksującego MC Smart wlewamy wodę i umieszczamy w nim kosz do gotowania. Przesypujemy do niego soczewicę, wybieramy programgotowanie na parze / temperatura 120°C / obroty 1 / czas 10 minut. Gotową soczewicę przekładamy do miski.
PODSMAŻAMY CEBULĘ
Do umytego pojemnika miksującego dodajemy cebulę i rozdrabniamy ją, wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / prędkość 8. Następnie cebulkę zgarniamy ze ścianek urządzenia i podsmażamy z 3 łyżkami oliwy, bez miarki, wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / temperaturę 100 stopni / 5 minut/ prędkość 1. Kiedy zostanie ok. 30 sekund do końca smażenia, całość doprawiamy wędzoną słodką papryką, przyprawą do mięs i ajwarem.
ROZDRABNIAMY FARSZ
Do podsmażonych składników dodajemy ugotowaną soczewicę i doprawiamy całość solą i pieprzem. Następnie farsz mieszamy i rozdrabniamy, wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / prędkość 4.
LEPIMY USZKA
Stolnicę oprószamy mąką i bardzo cienko wałkujemy ciasto. Wycinamy z niego kółka o średnicy ok. 5-6 cm, na każde nakładamy odrobinę farszu, sklejamy jak pieroga i następnie ich boki łączymy ze sobą.
GOTUJEMY USZKA
Gotowe uszka gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez ok. 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię.
PODAJEMY USZKA
Gotowe uszka skrapiamy delikatnie pozostałą oliwą, aby się nie sklejały, i podajemy z gorącym barszczem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4377,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
437,8 kcal
Tłuszcz
5,5 g
Węglowodany
77,3 g
Błonnik
4,3 g
Białko
18,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem
Jak przyrządzić dorsza? Karol przygotował wersję z sosem piwnym i szpinakiem. Wypróbuj koniecznie!

Galareta wieprzowa
Galareta wieprzowa, znana również jako zimne nóżki, zylc, meduza czy galart, to potrawa, którą znamy z rodzinnych uroczystości. Ta wyjątkowa przekąska potrafi zachwycić swoim smakiem i wyglądem. Galareta jest w naszej tradycji kulinarnej od wieków i przepisy na nią zmieniały się wraz z czasem. Jak dziś zrobić pyszną galaretę wieprzową? W tym artykule zdradzimy Ci, jak to zrobić!

Pesto pistacjowe
Sos, który jest niezwykle prosty i pyszny, czyli domowe pesto pistacjowe. Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się idealnym dodatkiem do makaronu i nie tylko.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasteczka z wróżbą
Przygotuj cynamonowe ciasteczka, w których ukryjesz niejedną wróżbę. Zobacz, jaką wylosował dla siebie Paweł Małecki!

Zupa fasolowa tradycyjna
Jaka jest najlepsza zupa na sezon jesienno-zimowy? Syta i rozgrzewająca! Taka właśnie jest nasza tradycyjna zupa fasolowa. Zapoznaj się z przepisem, który udowadnia, że biała fasola to bardzo atrakcyjny składnik dań, w tym właśnie tej zupy!

Placek brzoskwiniowy z orzechami
Puszyste, pachnące, ucierane na jogurcie ciasto ze słodkimi owocami. Smakowity deser, który polubi każdy łasuch.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
Niech na Twoim wigilijnym stole zagoszczą pierogi z karpiem i aromatycznym sosem z pomarańczy!

CIASTO MILIONERA
Ciasto na bogato? Pewnie! Kruche ciasto z migdałami, orzechami laskowymi, masą krówkową i… jadalnym złotem! Musicie spróbować!

Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
Prawdziwy rarytas na świątecznym stole podczas wegańskiej Wielkanocy, czyli śledzie bez śledzia, które przygotujesz z bakłażana, wykorzystując przepis Kingi!