Cannoli z ricottą i pistacjami • przepis • składniki • przygotowanie
Deser w stylu sycylijskim, w którym spotykają się klasyczne południowe smaki: krem na bazie ricotty, chrupiące wafelki cannoli i pistacje. Spróbuj, a będziesz do nich wracać!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KREM (NADZIENIE)
Serek ricotta łączymy w misce z cukrem pudrem, skórką otartą z cytryny i wyciśniętym z niej sokiem. Mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.
NADZIEWAMY CANNOLI
Schłodzony krem przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę worka odcinamy i szprycujemy krem do wafelków cannoli tuż przed podaniem – wówczas krem będzie puszysty, a wafelki pozostaną chrupiące. Krem powinien obficie wypełniać wafelki i wystawać z jednej strony.
PODAJEMY CANNOLI
Pistacje obieramy z łupinek i siekamy niezbyt drobno za pomocą noża. Posiekane pistacje przekładamy do miseczki i zanurzamy w nich jeden z końców cannoli tak, by przylgnęły do kremu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3544,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
886,1 kcal
Tłuszcz
57,5 g
Węglowodany
75,9 g
Błonnik
27,6 g
Białko
27,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym
Przepis oparty na typowo polskich składnikach: ziemniaki, schab, borowiki stworzą wspaniałą kompozycję smakową.

Gnocchi w sosie pomidorowym
Gnocchi w sosie pomidorowym to istna poezja smaku i klasyczne, włoskie połączenie, które w każdym z regionów przygotowuje się inaczej. Słodko-kwaśne pomidory doskonale komponują się z delikatnymi, ziemniaczanymi kopytkami. Całość zwieńczona świeżą bazylią i nic więcej już nie potrzeba. Poznaj przepis na to minimalistyczne danie!

Ciasto na pizzę
Dobra pizza zaczyna się od ciasta! Z tym przepisem możesz mieć pewność, że każdemu będzie smakować. Przygotujesz je w prosty sposób, a później już tylko czas na ulubione dodatki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto czekoladowo-owsiane
Prosty w wykonaniu, smaczny placek na bazie płatków owsianych z dodatkiem czekolady deserowej i chrupiących orzechów.

Pierogi z kaczką
Wypróbuj przepis na pierogi z aromatycznym farszem z mięsem kaczki i żurawiną!

Babeczki z polewą
Przygotowanie babeczek to nic trudnego. Sekret tkwi w ich udekorowaniu. Zobacz, jak to zrobić!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie ciasteczka marchewkowe z kremem
Roślinne i idealne na śniadanie lub przekąskę! Ciasteczka marchewkowe wg przepisu Kingi zachwycą Cię kremowym nadzieniem.

Kanapki z humusem i fasolkami edamame
Chrupiące pieczywo, aksamitny humus i garść zielonego dobra: fasolka edamame! Proste i pyszne kanapki z 3 składników polecają się na śniadanie, lunch i podwieczorek.

Koktajl z czerwonych pomarańczy
Moc cytrusów połączona z mocą truskawek, malin i orzeźwiającej herbaty! Przygotuj ten wspaniały koktajl i ciesz się pożywną porcją owoców w ciągu dnia.