Wegeburgery z orientalnym sosem śliwkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Znudziły Ci się klasyczne burgery? Pora na odrobinę szaleństwa na talerzu i to w roślinnej wersji!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ORIENTALNY SOS ŚLIWKOWY
Śliwki myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy pestek i przekładamy do rondelka. Dodajemy pomidor pokrojony na mniejsze kawałki, cukier, ocet i wodę. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż śliwki zmiękną. Bazę sosu przekładamy do naczynia blendera.
PIECZEMY BUŁKI I BURGERY
Bułki do burgerów przekrawamy w poprzek. Spody i wierzchy układamy na blasze do pieczenia. Obok bułek układamy burgery Dobra Kaloria. Całość podpiekamy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
PRZYGOTOWUJEMY WYPEŁNIENIE
Cebule obieramy i kroimy drobno razem z porem. Paprykę myjemy, kroimy w cienkie plastry i pozbawiamy nasion. Warzywa podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju przez ok. 5-7 minut. Całość delikatnie mieszamy podczas smażenia.
SKŁADAMY BURGERY
Dolne części podpieczonych bułek smarujemy niewielką warstwą orientalnego sosu śliwkowego. Na warstwie sosu układamy kolejno: posiekane por i cebulę, podpieczone burgery Dobra Kaloria, ponownie cebulę z porem, plasterki papryki. Całość dopełniamy czubatą łyżką sosu śliwkowego i nakrywamy burgery górnymi częściami bułek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1699,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
849,9 kcal
Tłuszcz
25,3 g
Węglowodany
132,5 g
Błonnik
18,7 g
Białko
18,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smażone sajgonki à la sushi
Czy to sajgonki, czy to sushi? Oto jest pytanie! Za to jedno jest pewne: jeśli przygotujesz to danie według przepisu Karola, zjesz pyszną przekąskę w stylu azjatyckim.

Imbirowe skrzydełka z grilla
Złociste skrzydełka z kurczaka przygotowane w orientalnej marynacie na bazie limonki, imbiru oraz papryczek chili.

Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
Pudełko pełne koreańskich przekąsek, czyli dosirak, świetnie sprawdzi się w roli lunchu lub obiadu w azjatyckim stylu. Przygotuj je, korzystając z przepisu Kingi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
Proste składniki – złożony smak! Makaron w prawdziwie włoskim stylu z serem i pieprzem według przepisu Karola zachwyci najbardziej wymagających wielbicieli tej wspaniałej kuchni. Spróbuj!

Różowe cynamonki
Sprawiające, że w całym domu pachnie cynamonem, pyszne bułeczki, czyli cynamonki! W tym przepisie Pauli Bonowicz-Golec przygotowane z ciasta w wyjątkowym, różowym kolorze i z dodatkiem twarogu.

Pieczona ryba z pikantnymi warzywami
Do pieczonej ryby warto wykorzystać młode warzywa! Świeże wiosenne danie według pomysłu Karola Okrasy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
Gofry w wersji wytrawnej to świetna propozycja śniadaniowa. Połączenie szpinaku z łososiem doda energii na cały dzień. Podaj je w formie minitortu i zaskocz najbliższych!

Wegański obiad z jednego naczynia
To przepis, który sprawdzi się zawsze! Do przygotowania dania możesz wybrać dowolne warzywa i przyprawy - z wegańskimi kiełbaskami będą smakować idealnie! Obiad gotowy już w 40 minut!

Pancakes z borówkami
Śniadanie w amerykańskim stylu musi być sycące, dlatego polecamy pyszne pancakes z borówkami i syropem klonowym!