Wegetariański bibimbap • przepis • składniki • przygotowanie
Poznaj bibimbap – koreańską miskę rozmaitości, w której warzywa, ryż i sos tworzą niezapomniane połączenie smaków! Spróbuj!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Wszystkie składniki sosu mieszamy, aż sos zgęstnieje.
KROIMY I SMAŻYMY WARZYWA
Cebulę i cukinię kroimy w kostkę, pieczarki w plastry, paprykę w słupki, a chili siekamy. Warzywa podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym. Smażymy tak, by pozostały chrupkie.
UKŁADAMY SKŁADNIKI W MISECZKACH
Warzywa rozdzielamy do 4 miseczek. Układamy w miskach: kimchi, marchewkę pokrojoną wjulienne, kiełki fasoli mung, liście szpinaku. Posypujemy sezamem.
SMAŻYMY JAJKA
Na patelnię, na której podsmażały się warzywa, wbijamy 4 jajka. Zmniejszamy ogień i smażymy jajka sadzone (żółtko powinno być płynne, a białko ścięte). Jajka posypujemy szczypiorkiem pokrojonym na kawałki o wielkości 2,5 cm i przekładamy do misek.
PODAJEMY BIBIMBAP
Całość skrapiamy paroma kroplami oleju sezamowego i odrobiną sosu sojowego. Polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Bibimbap wege podajemy z miseczkami ryżu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1817,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
454,3 kcal
Tłuszcz
17,1 g
Węglowodany
61,3 g
Błonnik
16,1 g
Białko
16,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kapuśniak z kimchi
Gdy rodzima tradycja spotyka się z azjatyckimi inspiracjami, powstaje zupa idealna na chłodniejsze dni: kapuśniak z kimchi! Ta wersja polskiego klasyka jest prosta, szybka i stworzona dla tych, którzy – tak jak Karol – lubią eksperymentować ze smakiem.

Proste kimchi
Przygotuj proste kimchi i wyciągnij całą moc ze sfermentowanych warzyw o cudownym pikantnym smaku! Jest tak proste, że każdy będzie w stanie je zrobić.

Marynowane ogórki w stylu koreańskim
Ogórki marynowane w stylu koreańskim to nie tylko wyjątkowe składniki, ale też wyjątkowy kształt tego warzywa. Przekonaj się, że wystarczy prosty przepis, aby stworzyć pyszne przetwory!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Penne w kremowym sosie z szynką parmeńską
Makaron penne w kremowym sosie z suszonymi pomidorami. Podany z szynką parmeńską i aromatycznym parmezanem zachwyca smakiem.

Zakwas z buraków na barszcz czerwony
Podstawa domowego barszczu czerwonego to dobry zakwas, który z łatwością przygotujesz w swojej kuchni dzięki przepisowi Karola!

Deser buraczano-truskawkowy z sosem wiśniowym i musli
Krem z buraków, truskawek i wiśni to idealna odpowiedź na pożywny deser lub doskonałe śniadanie. Doskonały w dniu przygotowania, ale także na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce. Podaj go z musli lub innymi ulubionymi dodatkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegetariańskie kotlety w trzech odsłonach
Daria Ładocha przekonuje amatora schabowego do bezmięsnych kotletów! Zaskocz najbliższych i przygotuj kotlety z boczniaków, selera i bakłażana.

Zupa z młodych warzyw z ciecierzycą i quinoą
Młode warzywa, ciecierzyca i komosa ryżowa – Daria Ładocha wyczarowała z tych składników zupę doskonałą na letnie dni!

Arepas z pastą z kurczaka i awokado
Danie rodem z Ameryki Południowej w wydaniu Kingi! Sprawdźcie przepis na arepas z pastą z kurczaka i awokado. Będziecie zaskoczeni tym niezwykle delikatnym i pożywnym połączeniem małych tortilli arepas z tworzącymi finalny smak dodatkami.