tom-car24.com.pl

Zakwas na żurek domowy • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz tradycyjny smak wielkanocnych potraw? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj przepis Kingi na aromatyczny i pełen przypraw zakwas na żurek.

Zakwas na żurek domowy

Lubisz tradycyjny smak wielkanocnych potraw? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj przepis Kingi na aromatyczny i pełen przypraw zakwas na żurek.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka żytnia pełnoziarnista - 5 łyżek
woda - 500 ml
czosnek główka - 5 ząbków
liść laurowy - 3 szt.
ziele angielskie - 5 ziarnek
pieprz czarny - 5 ziarnek
czerstwe pieczywo razowe - 17,5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZAKWAS:
Ząbki czosnku nakłuwamy widelcem. Do słoika wsypujemy mąkę i dodajemy pozostałe składniki. Całość zalewamy wodą, dodajemy kawałek razowego pieczywa na zakwasie.
2.FERMENTUJEMY ZAKWAS:
Mieszaninę na zakwas przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w zaciemnione miejsce na ok. 4-5 dni. Codziennie mieszamy zawartość słoika. Zakwas jest gotowy, kiedy kwaśno pachnie i smakuje.
3.PRZECHOWUJEMY ZAKWAS:
Z gotowego zakwasu usuwamy ząbki czosnku, przyprawy i chleb. Zakwas możemy wykorzystać od razu lub przechowywać szczelnie zamknięty ok. 2 tygodni.
Zakwas na żurek domowy

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZAKWAS

Ząbki czosnku nakłuwamy widelcem. Do słoika wsypujemy mąkę i dodajemy pozostałe składniki. Całość zalewamy wodą, dodajemy kawałek razowego pieczywa na zakwasie.

2

FERMENTUJEMY ZAKWAS

Mieszaninę na zakwas przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w zaciemnione miejsce na ok. 4-5 dni. Codziennie mieszamy zawartość słoika. Zakwas jest gotowy, kiedy kwaśno pachnie i smakuje.

3

PRZECHOWUJEMY ZAKWAS

Z gotowego zakwasu usuwamy ząbki czosnku, przyprawy i chleb. Zakwas możemy wykorzystać od razu lub przechowywać szczelnie zamknięty ok. 2 tygodni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

116,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

116,8 kcal

🥑

Tłuszcz

1,5 g

🌾

Węglowodany

22,7 g

🥬

Błonnik

2,6 g

💪

Białko

3,9 g

Podobne przepisy

Zakwas na żurek domowy - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl