Zalewajka • przepis • składniki • przygotowanie
Jedna z najbardziej charakterystycznych zup kuchni regionalnych, która w smaku przypomina żurek. To pyszne danie, dzięki dodatkowi kiełbasy i boczku, jest nie tylko niezwykle aromatyczne, ale też sycące.

Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki obieramy, kroimy w dość dużą kostkę i dodajemy do wrzącej, osolonej wody. Czosnek dość drobno siekamy i z zielem angielskim i majerankiem dodajemy do gotujących się ziemniaków.
KROIMY SKŁADNIKI
Kiełbasę kroimy w półtalarki, a boczek na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w dość drobną kostkę.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy boczek. Kiedy wytopi się tłuszcz, do boczku dodajemy cebulkę i delikatnie ją podprażamy. Do podprażonej cebulki i boczku dodajemy majeranek i całość jeszcze chwilę podgrzewamy.
ZIEMNIAKI ZALEWAMY ZAKWASEM
Do prawie ugotowanych ziemniaków dodajemy pokrojoną kiełbasę i zakwas. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez ok. 5-10 minut.
PODAJEMY ZALEWAJKĘ
Zupę nalewamy do misek i okraszamy podsmażonym boczkiem i cebulką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1686,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
421,5 kcal
Tłuszcz
22,2 g
Węglowodany
32,1 g
Błonnik
1,9 g
Białko
22,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dwa sposoby na ciasto milionera
Paweł Małecki i jego gość przygotowali ciasto milionera w dwóch wersjach – tradycyjnej i wegańskiej! Poznaj przepisy i dowiedz się także, skąd pochodzi nazwa tego słodkiego ciasta!

Pasztet drobiowy
Pasztet drobiowy to klasyczne danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Jego delikatna konsystencja i wyrazisty smak sprawiają, że świetnie smakuje z pieczywem, jako przystawka lub dodatek do sałatek. Przygotowanie pasztetu drobiowego jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Zrób go razem z nami!

Piersi kaczki faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym
Sięgnij po przepis Cyrila z Francji na doskonałe piersi kaczki z farszem pieczarkowo-serowym.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Serowe placuszki z sosem malinowym
Puszyste twarogowe placuszki z intensywnie malinowym sosem z dodatkiem wina. Sprawdź smakowity przepis Pawła!

Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
Szukasz nowych pomysłów na sałatki? Już nie musisz! Ta pyszna i odświeżająca sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, borówkami i burratą z pewnością stanie się hitem lata.

Zielony sok z jabłek, kiwi i jarmużu
Zielony sok doskonały na początek dnia! Sięgnij po pyszny przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z bobu z chlebowym chrustem i tofu
Bób w bardzo świeżej odsłonie, czyli sałatka z oryginalnym dodatkiem – chrupiącym chrustem z chleba – to szybkie danie, które zachwyca różnorodnością: smaków, kolorów i tekstur.

Japońska kanapka onigirazu
Sushi w formie kanapki? Tak! Onigirazu to japońska przekąska, idealna na lunch. Zobacz, jak łatwo ją przygotować!

Blok czekoladowy
Pyszny i prosty przepis na blok czekoladowy. Sprawdź i przygotuj deser pełen mlecznej i gorzkiej czekolady z orzechami. To sposób, by w krótkim czasie osiągnąć oczekiwany efekt i cieszyć się wyśmienitym czekoladowym przysmakiem.