tom-car24.com.pl

Pomidorowe kluski ziemniaczane z chorizo • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj domowe pomidorowe kluski ziemniaczane, którym charakteru dodadzą chorizo, papryczka chili i szczypiorek. Koniecznie sprawdź, jak smakują!

Pomidorowe kluski ziemniaczane z chorizo

Przygotuj domowe pomidorowe kluski ziemniaczane, którym charakteru dodadzą chorizo, papryczka chili i szczypiorek. Koniecznie sprawdź, jak smakują!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ziemniak - 200 g
jajko - 1 szt.
koncentrat pomidorowy - 3 łyżeczki
mąka pszenna - 100 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 3 łyżki
chorizo - 200 g
czosnek główka - 2 ząbki
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
szczypiorek - 1 pęczek
cytryna - 0,5 szt.
masło - 50 g
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KLUSKI:
Do ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy jajko, koncentrat pomidorowy i oba rodzaje mąki, a także sól i pieprz. Składniki przekładamy na deskę lub stolnicę i wyrabiamy ciasto za pomocą dużej metalowej szpatułki, co zapobiegnie ogrzewaniu ciasta.
2.KROIMY CIASTO:
Gotowe ciasto dzielimy na kilka równych części i rolujemy z nich wałeczki, które następnie kroimy na kluski o długości ok. 2 cm.
3.GOTUJEMY KLUSKI:
Kluski gotujemy partiami w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy oliwą, aby się nie sklejały. Wodę zachowujemy na później – przyda się przy robieniu sosu. Następnie ścieramy na kluski skórkę z cytryny i całość delikatnie mieszamy.
4.PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Chorizo kroimy w dość grube plastry. Czosnek i papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki, a szczypiorek dość drobno siekamy.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Chorizo podsmażamy na niewielkim ogniu, aż tłuszcz się wytopi, a kiełbasa zarumieni. Następnie na patelnię dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, czosnek i chili i całość podgrzewamy. Kiedy masło zacznie się roztapiać, na patelnię powoli dodajemy ok. 6-8 łyżek wody po gotowaniu kopytek. Następnie sos kilkukrotnie dokładnie mieszamy, dodajemy sok z połowy cytryny i ponownie mieszamy.
6.PODAJEMY DANIE:
Na patelnię z sosem dodajemy gotowe kluski i szczypiorek. Całość podgrzewamy, mieszając, i przekładamy na talerz. Danie podajemy od razu posypane szczypiorkiem i papryczką chili.
Pomidorowe kluski ziemniaczane z chorizo

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KLUSKI

Do ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy jajko, koncentrat pomidorowy i oba rodzaje mąki, a także sól i pieprz. Składniki przekładamy na deskę lub stolnicę i wyrabiamy ciasto za pomocą dużej metalowej szpatułki, co zapobiegnie ogrzewaniu ciasta.

2

KROIMY CIASTO

Gotowe ciasto dzielimy na kilka równych części i rolujemy z nich wałeczki, które następnie kroimy na kluski o długości ok. 2 cm.

3

GOTUJEMY KLUSKI

Kluski gotujemy partiami w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy oliwą, aby się nie sklejały. Wodę zachowujemy na później – przyda się przy robieniu sosu. Następnie ścieramy na kluski skórkę z cytryny i całość delikatnie mieszamy.

4

PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Chorizo kroimy w dość grube plastry. Czosnek i papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki, a szczypiorek dość drobno siekamy.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Chorizo podsmażamy na niewielkim ogniu, aż tłuszcz się wytopi, a kiełbasa zarumieni. Następnie na patelnię dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, czosnek i chili i całość podgrzewamy. Kiedy masło zacznie się roztapiać, na patelnię powoli dodajemy ok. 6-8 łyżek wody po gotowaniu kopytek. Następnie sos kilkukrotnie dokładnie mieszamy, dodajemy sok z połowy cytryny i ponownie mieszamy.

6

PODAJEMY DANIE

Na patelnię z sosem dodajemy gotowe kluski i szczypiorek. Całość podgrzewamy, mieszając, i przekładamy na talerz. Danie podajemy od razu posypane szczypiorkiem i papryczką chili.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2171,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

543 kcal

🥑

Tłuszcz

36 g

🌾

Węglowodany

35,2 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

19,1 g

Podobne przepisy