tom-car24.com.pl

Cevapcici z sosem tzatziki • przepis • składniki • przygotowanie

Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego. Wraz z wyrazistym, jogurtowym sosem tworzą danie, które smakuje każdemu.

Cevapcici z sosem tzatziki

Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego. Wraz z wyrazistym, jogurtowym sosem tworzą danie, które smakuje każdemu.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mięso mielone wołowe - 500 g
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
ogórek - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
jogurt grecki - 300 ml
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE OGÓREK PRZEKRAWAMY:
na pół, wydrążamy pestki, a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach.
2.SOLIMY I ODSTAWIAMY:
na 10 minut.
3.PO TYM CZASIE:
przekładamy ogórka na sito i odciskamy z nadmiaru wody.
4.PRZEKŁADAMY PONOWNIE DO:
miski, dodajemy jogurt, drobno posiekany czosnek, oliwę z oliwek.
5.CAŁOŚĆ DOKŁADNIE:
mieszamy.
6.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU:
solą i pieprzem.
7.MISKĘ Z SOSEM:
przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce.
8.OLIWĘ ŁĄCZYMY Z:
papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem.
9.MARYNATĘ ŁĄCZYMY Z:
mięsem, a następnie z mięsa formujemy wałeczki, które nabijamy na namoczone w zimnej wodzie patyczki do szaszłyków.
10.GRILLUJEMY ZE WSZYSTKICH:
stron, aż mięso nabierze brązowego koloru.
11.MIĘSO PODAJEMY Z:
sosem tzatziki.
Cevapcici z sosem tzatziki

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE OGÓREK PRZEKRAWAMY

na pół, wydrążamy pestki, a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach.

2

SOLIMY I ODSTAWIAMY

na 10 minut.

3

PO TYM CZASIE

przekładamy ogórka na sito i odciskamy z nadmiaru wody.

4

PRZEKŁADAMY PONOWNIE DO

miski, dodajemy jogurt, drobno posiekany czosnek, oliwę z oliwek.

5

CAŁOŚĆ DOKŁADNIE

mieszamy.

6

PRZYPRAWIAMY DO SMAKU

solą i pieprzem.

7

MISKĘ Z SOSEM

przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce.

8

OLIWĘ ŁĄCZYMY Z

papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem.

9

MARYNATĘ ŁĄCZYMY Z

mięsem, a następnie z mięsa formujemy wałeczki, które nabijamy na namoczone w zimnej wodzie patyczki do szaszłyków.

10

GRILLUJEMY ZE WSZYSTKICH

stron, aż mięso nabierze brązowego koloru.

11

MIĘSO PODAJEMY Z

sosem tzatziki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1533,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

383,3 kcal

🥑

Tłuszcz

23,9 g

🌾

Węglowodany

8,3 g

🥬

Błonnik

33,5 g

💪

Białko

33,5 g

Podobne przepisy