Zielone krokiety z farszem ruskim • przepis • składniki • przygotowanie
Zaskakujące, nieoczywiste i pyszne! Krokiety z farszem z pierogów ruskich, w których kasza jaglana zastępuje ziemniaki, nie tylko zasmakują wszystkim, ale będą powracać do obiadowego menu wyjątkowo często. Spróbuj!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ JAGLANĄ
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystudzenia.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego łączymy w wysokim naczyniu i miksujemy, aż się połączą. Ciasto odstawiamy na ok. 10 minut, by odpoczęło.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Na osobnej patelni na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, aż się zarumieni.
FASZERUJEMY NALEŚNIKI
Na każdy naleśnik (na środek placka) wykładamy po 3 łyżki farszu. Boki naleśnika zawijamy do środka, a następnie rolujemy naleśnik.
PANIERUJEMY I SMAŻYMY NALEŚNIKI
Zwinięte naleśniki obtaczamy w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na rozgrzanej oliwie i na średnim ogniu, aż się zezłocą.
PODAJEMY NALEŚNIKI
Naleśniki podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i posiekanym szczypiorem dymki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3514,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
585,8 kcal
Tłuszcz
21,6 g
Węglowodany
73,4 g
Błonnik
24,4 g
Białko
24,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z makaronem i krewetkami
Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z makaronem oraz chrupiącymi, ciekawie doprawionymi krewetkami. Wypróbuj!

Parowane młode ziemniaczki z gzikiem i salsą
Parowane młode ziemniaczki w mundurkach, podane z wyjątkową okrasą z suszonych pomidorów, cebulki, rukoli i pistacji oraz z gzikiem to pomysł na przepyszny obiad, idealny na środek lata. Sprawdź, jak go przygotować!

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Delikatne mięsne steki skąpane w aromatycznym sosie z dodatkiem whisky i wina. Idealne na wykwintny obiad.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chrupiące podudzia kurczaka z kolbą kukurydzy
Kurczak w towarzystwie złocistych kolb kukurydzy z masłem kolendrowym. Właśnie tak zrobisz chrupiącą, zdrową przekąskę.

Grzybowy sos pieczeniowy
Aromatyczny wegański grzybowy sos pieczeniowy, który będzie idealnym dodatkiem do wielu dań. Sprawdź, jak prosto go przygotować, i odmień swoje obiady!

Grillowane kiełbaski w boczku
Prawdziwa gratka dla miłośników mięsa - kiełbaski zgrillowane w towarzystwie sera i chrupiącego boczku...
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie ciasteczka marchewkowe z kremem
Roślinne i idealne na śniadanie lub przekąskę! Ciasteczka marchewkowe wg przepisu Kingi zachwycą Cię kremowym nadzieniem.

Mleko gdańskie
Lubisz desery z tradycjami? Wypróbuj przepis na puszyste mleko gdańskie, które trafiło do najstarszej polskiej książki kucharskiej! Duet migdałów i śmietanki to połączenie, któremu nie sposób się oprzeć.

Czekoladki z masłem orzechowym i bez dodatku cukru
Jakie są te czekoladki bez dodatku cukru? Rozpływające się w ustach i pełne orzechowego smaku! Skorzystaj z pomocy termorobota MC Smart i ciesz się tymi domowymi słodkościami.