tom-car24.com.pl

Zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi • przepis • składniki • przygotowanie

Sycący, pachnący, zdrowy i pyszny! Warzywny krem to świetny pomysł na obiad. Mnóstwo witamin w jednej miseczce!

Zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi

Sycący, pachnący, zdrowy i pyszny! Warzywny krem to świetny pomysł na obiad. Mnóstwo witamin w jednej miseczce!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 1 l
chleb tostowy - 40 g
pieprz czarny - 1 szczypta
marchew - 600 g
masło - 20 g
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 1 łyżeczka
ziemniak - 600 g
zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
sok jabłkowy - 200 ml
śmietana 30% - 120 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE ZAGOTOWUJEMY W:
garnku bulion z sokiem jabłkowym.
2.MARCHEW I ZIEMNIAKI:
obieramy, myjemy, osączamy z wody i kroimy w grubą kostkę.
3.DODAJEMY WRAZ Z:
tymiankiem do gotującego się bulionu z sokiem jabłkowym i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem mniej więcej przez 25 minut, aż będą miękkie.
4.GARNEK ZDEJMUJEMY Z:
ognia.
5.WSZYSTKO MIKSUJEMY:
blenderem.
6.DODAJEMY ŚMIETANĘ, DOPRAWIAMY:
solą i pieprzem.
7.Z TOSTÓW CIENKO:
odkrawamy skórkę.
8.TOSTY KROIMY W:
kostkę.
9.MASŁO TOPIMY NA:
powlekanej patelni, smażymy na nim kostki tostów przez 2-3 minuty ze wszystkich stron, aż będą chrupiące.
10.DODAJEMY ZIOŁA, OBTACZAMY:
w nich grzanki, doprawiamy szczyptą soli.
11.ZUPĘ ROZLEWAMY NA:
talerze i posypujemy grzankami ziołowymi.
Zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE ZAGOTOWUJEMY W

garnku bulion z sokiem jabłkowym.

2

MARCHEW I ZIEMNIAKI

obieramy, myjemy, osączamy z wody i kroimy w grubą kostkę.

3

DODAJEMY WRAZ Z

tymiankiem do gotującego się bulionu z sokiem jabłkowym i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem mniej więcej przez 25 minut, aż będą miękkie.

4

GARNEK ZDEJMUJEMY Z

ognia.

5

WSZYSTKO MIKSUJEMY

blenderem.

6

DODAJEMY ŚMIETANĘ, DOPRAWIAMY

solą i pieprzem.

7

Z TOSTÓW CIENKO

odkrawamy skórkę.

8

TOSTY KROIMY W

kostkę.

9

MASŁO TOPIMY NA

powlekanej patelni, smażymy na nim kostki tostów przez 2-3 minuty ze wszystkich stron, aż będą chrupiące.

10

DODAJEMY ZIOŁA, OBTACZAMY

w nich grzanki, doprawiamy szczyptą soli.

11

ZUPĘ ROZLEWAMY NA

talerze i posypujemy grzankami ziołowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1569 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

261,5 kcal

🥑

Tłuszcz

11,6 g

🌾

Węglowodany

35,1 g

🥬

Błonnik

4,5 g

💪

Białko

4,5 g

Podobne przepisy

Zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl