tom-car24.com.pl

Amarantusowa ratatouille z filetem jagnięcym • przepis • składniki • przygotowanie

Mnóstwo warzyw, lekki amarantus, a do tego delikatne kotlety jagnięce – to danie, którego musisz spróbować!

Amarantusowa ratatouille z filetem jagnięcym

Mnóstwo warzyw, lekki amarantus, a do tego delikatne kotlety jagnięce – to danie, którego musisz spróbować!

Czas przygotowania
44 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

amarantus - 200 g
bakłażan - 1 szt.
bulion warzywny - 500 ml
cebula - 1 szt.
ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
cukinia - 2 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
wino czerwone - 100 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
jagnięcina - 600 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
zioła prowansalskie - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY AMARANTUS:
Bulion zagotowujemy. Dodajemy amarantus i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 35 minut, w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody.
2.PRZYGOTOWUJEMY RATATOUILLE:
Czosnek kroimy w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Bakłażan, cukinię i paprykę oczyszczamy, nasiona z papryki usuwamy, warzywa kroimy w drobną kostkę. Razem z cebulą smażymy je ok. 10 minut na 2 łyżkach gorącej oliwy, obracając, aż nieco zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Warzywa dodajemy do amarantusa i zdejmujemy garnek z ognia. Amarantusową ratatouille pozostawiamy pod przykryciem przez kolejne 5-10 minut do spęcznienia.
Amarantusowa ratatouille z filetem jagnięcym

Czas przygotowania

44 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY AMARANTUS

Bulion zagotowujemy. Dodajemy amarantus i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 35 minut, w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody.

2

PRZYGOTOWUJEMY RATATOUILLE

Czosnek kroimy w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Bakłażan, cukinię i paprykę oczyszczamy, nasiona z papryki usuwamy, warzywa kroimy w drobną kostkę. Razem z cebulą smażymy je ok. 10 minut na 2 łyżkach gorącej oliwy, obracając, aż nieco zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Warzywa dodajemy do amarantusa i zdejmujemy garnek z ognia. Amarantusową ratatouille pozostawiamy pod przykryciem przez kolejne 5-10 minut do spęcznienia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2109,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

527,3 kcal

🥑

Tłuszcz

14,2 g

🌾

Węglowodany

54,4 g

🥬

Błonnik

42,4 g

💪

Białko

42,4 g

Podobne przepisy