tom-car24.com.pl

Kluski z makiem • przepis • składniki • przygotowanie

Własnej roboty kluski oraz słodki mak z orzechami i skórką pomarańczową – coś wspaniałego!

Kluski z makiem

Własnej roboty kluski oraz słodki mak z orzechami i skórką pomarańczową – coś wspaniałego!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 2 szt.
mak - 300 g
masło - 1 łyżka
miód - 3 łyżki
mleko - 250 ml
orzech włoski - 200 g
migdały płatki - 50 g
rodzynki - 80 g
skórka z pomarańczy, tarta - 40 g
woda - 300 ml
mąka pszenna typ 550 - 550 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MLEKO ZAGOTOWUJEMY:
i zalewamy nim mak.
2.ODSTAWIAMY NA 30:
minut.
3.MĄKĘ MIESZAMY Z:
jajkami i wodą i zagniatamy elastyczne ciasto.
4.ROZWAŁKOWUJEMY CIENKO NA:
blacie posypanym mąką na grubość około 2-3 mm.
5.NASTĘPNIE KROIMY CIASTO:
w pasy o szerokości około 3 cm, układamy je jeden na drugim i kroimy na skos w wąskie paseczki.
6.W DUŻYM GARNKU:
zagotowujemy wodę z odrobiną soli.
7.PARTIAMI GOTUJEMY KLUSECZKI,:
a gdy zaczynają wypływać na powierzchnię, wyławiamy je łyżką cedzakową.
8.KLUSECZKI PRZEKŁADAMY DO:
miski, dodając łyżkę masła, by się nie posklejały.
9.MAK ODSĄCZAMY Z:
nadmiaru mleka i mielemy go za pomocą maszynki do mięsa.
10.DO MAKU DODAJEMY:
miód, rodzynki, płatki migdałów, skórkę pomarańczową i posiekane orzechy.
11.CAŁOŚĆ DOKŁADNIE RAZEM:
mieszamy.
12.MASĘ MAKOWĄ ŁĄCZYMY:
z gotowymi kluskami, mieszamy i przekładamy do miski.
Kluski z makiem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MLEKO ZAGOTOWUJEMY

i zalewamy nim mak.

2

ODSTAWIAMY NA 30

minut.

3

MĄKĘ MIESZAMY Z

jajkami i wodą i zagniatamy elastyczne ciasto.

4

ROZWAŁKOWUJEMY CIENKO NA

blacie posypanym mąką na grubość około 2-3 mm.

5

NASTĘPNIE KROIMY CIASTO

w pasy o szerokości około 3 cm, układamy je jeden na drugim i kroimy na skos w wąskie paseczki.

6

W DUŻYM GARNKU

zagotowujemy wodę z odrobiną soli.

7

PARTIAMI GOTUJEMY KLUSECZKI,

a gdy zaczynają wypływać na powierzchnię, wyławiamy je łyżką cedzakową.

8

KLUSECZKI PRZEKŁADAMY DO

miski, dodając łyżkę masła, by się nie posklejały.

9

MAK ODSĄCZAMY Z

nadmiaru mleka i mielemy go za pomocą maszynki do mięsa.

10

DO MAKU DODAJEMY

miód, rodzynki, płatki migdałów, skórkę pomarańczową i posiekane orzechy.

11

CAŁOŚĆ DOKŁADNIE RAZEM

mieszamy.

12

MASĘ MAKOWĄ ŁĄCZYMY

z gotowymi kluskami, mieszamy i przekładamy do miski.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5745,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

957,6 kcal

🥑

Tłuszcz

48,6 g

🌾

Węglowodany

106,4 g

🥬

Błonnik

30,4 g

💪

Białko

30,4 g

Podobne przepisy

Kluski z makiem - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl