tom-car24.com.pl

Wędzone piersi gęsi z placuszkami rosti i kapustą z granatem • przepis • składniki • przygotowanie

Poznaj sposób na wędzenie gęsiny w domu. Śląski przepis na pyszne danie!

Wędzone piersi gęsi z placuszkami rosti i kapustą z granatem

Poznaj sposób na wędzenie gęsiny w domu. Śląski przepis na pyszne danie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ocet balsamiczny - 1 łyżka
cukier brązowy - 1 szczypta
bulion drobiowy - 150 ml
kapusta czerwona - 250 g
pomarańcza - 0,5 szt.
wino czerwone - 150 ml
cebula - 1 szt.
sól - 1 szczypta
ziemniak - 4 szt.
cukier - 1 łyżeczka
cytryna - 1 szt.
rozmaryn świeży - 24 g
ziele angielskie - 2 szt.
herbata czarna - 4 g
ryż długoziarnisty - 50 g
herbata zielona - 2 g
pieprz czarny - 1 łyżeczka
estragon suszony - 1 łyżeczka
kolendra ziarna - 1 szczypta
olej rzepakowy - 1 łyżka
natka pietruszki - 1 łyżka
sos sojowy - 2 łyżki
ząbek czosnku - 3 szt.
granat - 0,5 szt.
tymianek świeży - 20 g
gęś filet, mrożony - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PIERSI GĘSI MYJEMY I:
dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy w kratkę. Składniki marynaty mieszamy i nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki na noc. Wok i pokrywkę wykładamy dokładnie dwoma warstwami folii aluminiowej. Na dno naczynia wsypujemy herbatę, ryż, cukier, skórkę startą z cytryny i przyprawy. Nad mieszanką do wędzenia układamy bambusowy koszyczek lub samodzielnie wykonaną kratkę (ruszt) z długich wykałaczek. Przykryty wok rozgrzewamy i sprawdzamy szczelność – dym nie powinien wydobywać się na zewnątrz. Na ruszcie układamy mięso i mocno podgrzewamy przez około 5 minut. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i powoli wędzimy 45 minut. Wyłączamy ogień i zostawiamy mięso w przykrytym woku na kolejne 10 minut. Piersi gęsi wyjmujemy i zawijamy w folię aluminiową na 3 minuty.
2.ZIEMNIAKI ORAZ CEBULĘ OBIERAMY:
i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar wody, doprawiamy według uznania solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie placki. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
3.Z KAPUSTY USUWAMY GŁĄB:
i szatkujemy. Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dorzucamy kapustę, mieszamy i smażymy przez 10 minut. Dodajemy wino, bulion, sól i pieprz, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez pół godziny. Kiedy kapusta lekko zmięknie, doprawiamy octem balsamicznym, sokiem z pomarańczy, pestkami granatu i cukrem według preferencji. Dusimy bez pokrywki, aż nadmiar płynu odparuje.
Wędzone piersi gęsi z placuszkami rosti i kapustą z granatem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIERSI GĘSI MYJEMY I

dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy w kratkę. Składniki marynaty mieszamy i nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki na noc. Wok i pokrywkę wykładamy dokładnie dwoma warstwami folii aluminiowej. Na dno naczynia wsypujemy herbatę, ryż, cukier, skórkę startą z cytryny i przyprawy. Nad mieszanką do wędzenia układamy bambusowy koszyczek lub samodzielnie wykonaną kratkę (ruszt) z długich wykałaczek. Przykryty wok rozgrzewamy i sprawdzamy szczelność – dym nie powinien wydobywać się na zewnątrz. Na ruszcie układamy mięso i mocno podgrzewamy przez około 5 minut. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i powoli wędzimy 45 minut. Wyłączamy ogień i zostawiamy mięso w przykrytym woku na kolejne 10 minut. Piersi gęsi wyjmujemy i zawijamy w folię aluminiową na 3 minuty.

2

ZIEMNIAKI ORAZ CEBULĘ OBIERAMY

i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar wody, doprawiamy według uznania solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie placki. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

3

Z KAPUSTY USUWAMY GŁĄB

i szatkujemy. Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dorzucamy kapustę, mieszamy i smażymy przez 10 minut. Dodajemy wino, bulion, sól i pieprz, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez pół godziny. Kiedy kapusta lekko zmięknie, doprawiamy octem balsamicznym, sokiem z pomarańczy, pestkami granatu i cukrem według preferencji. Dusimy bez pokrywki, aż nadmiar płynu odparuje.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3268,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

544,8 kcal

🥑

Tłuszcz

27,7 g

🌾

Węglowodany

41,6 g

🥬

Błonnik

30,6 g

💪

Białko

30,6 g

Podobne przepisy