tom-car24.com.pl

Babeczki marmurkowe z czekoladą • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczna babka marmurkowa w formie… babeczek? Czemu nie! Koniecznie wypróbuj ten pyszny przepis na babeczki, które staną się ozdobą każdego wielkanocnego stołu.

Babeczki marmurkowe z czekoladą

Klasyczna babka marmurkowa w formie… babeczek? Czemu nie! Koniecznie wypróbuj ten pyszny przepis na babeczki, które staną się ozdobą każdego wielkanocnego stołu.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

maślanka - 275 g
mąka pszenna - 275 g
cukier - 125 g
proszek do pieczenia - 2 łyżki
jajko - 1 szt.
kakao - 2 łyżki
dropsy czekoladowe - 50 g
serek śmietankowy - 250 g
cukier puder - 125 g
masło - 120 g
posypka cukrowa - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.UCIERAMY CIASTO:
W misce umieszczamy 250 g maślanki, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, jajko i roztopione masło. Całość ucieramy na jednolitą masę, dodajemy do niej dropsy czekoladowe i dokładnie mieszamy.
2.DZIELIMY CIASTO:
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i pozostałe 25 g maślanki i dokładnie mieszamy.
3.PRZEKŁADAMY CIASTO DO PAPILOTEK:
Formę do babeczek wykładamy papilotkami. Każdą z nich napełniamy po połowie jasnym i ciemnym ciastem, a następnie delikatnie je ze sobą mieszamy przy pomocy widelca.
4.PIECZEMY BABECZKI:
Babeczki pieczemy przez ok. 15 minut, aż patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy. Gotowe babeczki wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Babeczki marmurkowe z czekoladą

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UCIERAMY CIASTO

W misce umieszczamy 250 g maślanki, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, jajko i roztopione masło. Całość ucieramy na jednolitą masę, dodajemy do niej dropsy czekoladowe i dokładnie mieszamy.

2

DZIELIMY CIASTO

Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i pozostałe 25 g maślanki i dokładnie mieszamy.

3

PRZEKŁADAMY CIASTO DO PAPILOTEK

Formę do babeczek wykładamy papilotkami. Każdą z nich napełniamy po połowie jasnym i ciemnym ciastem, a następnie delikatnie je ze sobą mieszamy przy pomocy widelca.

4

PIECZEMY BABECZKI

Babeczki pieczemy przez ok. 15 minut, aż patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy. Gotowe babeczki wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5272,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

878,7 kcal

🥑

Tłuszcz

52,7 g

🌾

Węglowodany

91,4 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

11,3 g

Podobne przepisy