tom-car24.com.pl

Wytrawna konfitura z pomidorów, gorczycy i papryki • przepis • składniki • przygotowanie

Ten przepis to propozycja dla miłośników wytrawnych konfitur. Pomidory z gorczycą i papryką będą świetnym dodatkiem do kanapek. Wypróbuj koniecznie!

Wytrawna konfitura z pomidorów, gorczycy i papryki

Ten przepis to propozycja dla miłośników wytrawnych konfitur. Pomidory z gorczycą i papryką będą świetnym dodatkiem do kanapek. Wypróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
miód - 3 łyżki
musztarda francuska - 2 łyżki
ocet jabłkowy - 100 ml
papryka czerwona - 1 szt.
pomidor malinowy - 400 g
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.KARMELIZUJEMY MIÓD:
Miód przelewamy na dno rozgrzanej patelni i podgrzewamy, nie mieszając, aż zacznie się delikatnie pienić. By rozprowadzić skarmelizowany miód po całej powierzchni patelni, ruszamy nią – nie używamy drewnianych szpatułek, nie dotykamy karmelu.
2.GOTUJEMY KONFITURĘ:
Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Chwilę prażymy. Dodajemy paprykę, musztardę i skórkę otartą z cytryny. Mieszamy. Dodajemy pomidory pokrojone w drobną kostkę. Ponownie mieszamy. Całość zalewamy octem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje, a konfitura lekko zgęstnieje.
3.PRZEKŁADAMY KONFITURĘ DO SŁOICZKA:
Gotową konfiturę przekładamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Słoiczek mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na materiałową ściereczkę.
Wytrawna konfitura z pomidorów, gorczycy i papryki

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KARMELIZUJEMY MIÓD

Miód przelewamy na dno rozgrzanej patelni i podgrzewamy, nie mieszając, aż zacznie się delikatnie pienić. By rozprowadzić skarmelizowany miód po całej powierzchni patelni, ruszamy nią – nie używamy drewnianych szpatułek, nie dotykamy karmelu.

2

GOTUJEMY KONFITURĘ

Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Chwilę prażymy. Dodajemy paprykę, musztardę i skórkę otartą z cytryny. Mieszamy. Dodajemy pomidory pokrojone w drobną kostkę. Ponownie mieszamy. Całość zalewamy octem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje, a konfitura lekko zgęstnieje.

3

PRZEKŁADAMY KONFITURĘ DO SŁOICZKA

Gotową konfiturę przekładamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Słoiczek mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na materiałową ściereczkę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

409,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

81,9 kcal

🥑

Tłuszcz

0,9 g

🌾

Węglowodany

16,5 g

🥬

Błonnik

2,5 g

💪

Białko

2 g

Podobne przepisy

Wytrawna konfitura z pomidorów, gorczycy i papryki - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl