Szybka kapusta po grecku • przepis • składniki • przygotowanie
Jednogarnkowa potrawa, którą można przygotować już w dwa kwadranse! Idealny pomysł na szybki i smaczny posiłek.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KAPUSTĘ OCZYSZCZAMY I
kroimy w poprzek na paski o szerokości 2 cm.
CEBULĘ I CZOSNEK
siekamy.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek wraz z mięsem.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem.
DODAJEMY PASKI KAPUSTY
i smażymy przez 3-4 minuty, mieszając.
ZALEWAMY GORĄCYM BULIONEM,
doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut.
RYŻ GOTUJEMY W
400 ml wrzącej, osolonej wody przez 15-20 minut.
OLIWKI OSĄCZAMY, KROIMY
na pół i dodajemy do kapusty, podgrzewamy i doprawiamy do smaku.
FETĘ ŚCIERAMY NA
tarce.
KAPUSTĘ PODAJEMY Z
ryżem, posypujemy fetą.
ZAMIAST FETY DO
kapusty pasuje również sos tzatziki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2202,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
550,7 kcal
Tłuszcz
21 g
Węglowodany
59,3 g
Błonnik
32,2 g
Białko
32,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Muffinki z orzechami, jogurt naturalny, pomarańcza
Puszyste pożywne babeczki, które sprawdzą się o każdej porze dnia! Z jogurtem naturalnym i owocem smakują doskonale.

Serowe bułeczki z airfryera
Puszyste, delikatne i z dodatkiem aromatycznego sera cheddar – takie są serowe bułeczki z airfryera. Przygotuj je wg tego przepisu, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem domowego pieczywa.

Ciasto jeżynowe bez laktozy
Lubisz smak owoców leśnych? Upiecz ciasto według przepisu Kingi! Zachwyca kolorem, smakiem i nie zawiera laktozy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka fattoush z kulkami sera labneh
Przepis Kingi na delikatną i lekką sałatkę fattoush z kulkami labneh zaskoczy Cię doskonałym połączeniem smaków i prostotą wykonania. Sprawdza się idealnie, zwłaszcza w gorące dni.

Pożywne szkolne bułeczki z szynką
Miękkie, puszyste muffiny pełne wartościowych składników. Lekka i sycąca przekąska dla dużych i małych.

Schabowy tonkatsu z ryżem z edamame
Spróbuj kotleta schabowego w japońskim wydaniu. Wyjątkowo chrupiący, podany z ryżem z fasolką edamame i pełnym smaku sosem, zachwyca od pierwszego kęsa.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegański sernik na korzennym spodzie
Sernik na spodzie z kaszy gryczanej? Takie przepisy tylko u Kingi Paruzel! Spróbuj tego pysznego połączenia!

Pstrąg wędzony na sianie
Rozsmakuj się w soczystym i delikatnym pstrągu wędzonym na sianie, podanym w towarzystwie aromatycznego sosu z podsmażonych warzyw.

Wielkanocna babka z pomelo
Babka to wypiek, który musi pojawić się na wielkanocnym stole! Wykorzystaj przepis Pawła i spraw, by cała kuchnia wypełniła się cytrusowym zapachem pomelo – głównego składnika tego pysznego ciasta!