Babka czekoladowa z wiśniami • przepis • składniki • przygotowanie
Babka czekoladowa z wiśniami to wyjątkowy wypiek, który, łączy w sobie intensywność czekoladowego smaku z lekką kwasowością owoców. Babka z czekoladą i wiśniami może stać się pysznym i efektownym elementem świątecznego stołu, jak i prostym towarzyszem codziennych czynności. W jaki sposób upiec wilgotną, intensywnie czekoladową babkę z wiśniami? Sprawdź nasz sposób!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI
W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odstaw na chwilę.
UBIJAMY MASŁO Z CUKREM
W drugiej misce ubij mikserem dokładnie masło z cukrem na puszystą masę. Ustaw urządzenie na średni obroty.
DODAJEMY JAJKA DO MASY
Dodaj jajka do masy, jedno po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Ustaw mikser na niskie obroty.
MIESZAMY EKSTRAKT Z JOGURTEM I DODAJEMY
Wymieszaj ekstrakt waniliowy z jogurtem, a potem dodaj do masy maślano-jajecznej.
DODAJEMY SKŁADNIKI SUCHE DO MOKRYCH
Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych. Wymieszaj delikatnie łyżką, aż do połączenia składników.
DODAJEMY WIŚNIE I CZEKOLADĘ
Wiśnie starannie odcedź z zalewy, a potem przekrój na pół. Czekoladę posiekaj drobno. Oba składniki dodaj do masy.
PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY
Przelej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch.
PIECZEMY BABKĘ
Wsadź formę do piekarnika i piecz przez około godzinę, do momentu, w którym patyczek wbity w środek wyjdzie z ciasta suchy.
STUDZIMY BABKĘ
Wystudź babkę przy otwartych drzwiach piekarnika przez ok. 15 minut, a następnie wyciągnij ją i odstaw na kratkę do studzenia. Gotową babkę oblej rozpuszczoną czekoladą lub polewą z dodatkiem masła. Smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4938,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
493,9 kcal
Tłuszcz
26,4 g
Węglowodany
53,5 g
Błonnik
1,6 g
Białko
10,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gumbo — gęsta zupa z Luizjany
Czy jest danie, które lepiej oddaje ducha Luizjany niż aromatyczne, gęste gumbo? To wyjątkowa zupa, łącząca wpływy kuchni kreolskiej i cajun, pełna intensywnych smaków i aromatycznych przypraw. Przyrządzana z mięsa, owoców morza i wielu dodatków. Sprawdź nasz przepis na to niezwykłe danie!

Świąteczne śledzie po cygańsku
Śledź lubi warzywa. Zobacz, jakie pyszne będzie połączenie filetów śledziowych z cebulą, porem, papryką…

Sernik pistacjowy z serka wiejskiego
Przepis na bezglutenowy, delikatny i smaczny sernik pistacjowy z serka wiejskiego już czeka na Ciebie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gołąbki z kaszą gryczaną
Lekkie gołąbki wypełnione farszem z kaszy gryczanej i pieczarek to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dania.

Wegański lunchbox do pracy
Wegański i łatwy do spakowania w pudełko lunch do pracy? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszny lunchbox pełen aromatycznych pieczonych warzyw i kotlecików z komosy ryżowej z dodatkiem wegańskiego alioli!

Chlebki naan z gorgonzolą i figami
Chlebki naan z figami to danie, które nie tylko idealnie prezentuje się na stole, ale przede wszystkim doskonale smakuje! Przygotuj je na wieczór z bliskimi, a z pewnością zrobią furorę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Popcorn z karmelem z chili i cynamonem
Przygotuj popcorn z dodatkiem pikantnego karmelu i nutą cynamonu! Taka przekąska umili każdy filmowy wieczór.

Zapiekanka makaronowa z boczkiem
Nie masz pomysłu na szybki i pożywny obiad? Zapiekanka makaronowa robi się praktycznie sama. Dodaj do niej trochę boczku, ulubione warzywa i pyszny posiłek jest gotowy!

Pity z wegańskimi klopsami i domowym majonezem roślinnym
Weekend to idealny czas na pitę! Spróbujcie szybkiego przepisu na jej smaczną, roślinną wersję.