tom-car24.com.pl

Bezmięsne udka serowe • przepis • składniki • przygotowanie

Czy to udko? Absolutnie nie! Za to ma paluszkową kostkę, pyszną panierkę i serowe nadzienie. Warto spróbować je zrobić i zaskoczyć tą wegetariańską przekąską rodzinę i znajomych podczas kolejnego spotkania.

Bezmięsne udka serowe

Czy to udko? Absolutnie nie! Za to ma paluszkową kostkę, pyszną panierkę i serowe nadzienie. Warto spróbować je zrobić i zaskoczyć tą wegetariańską przekąską rodzinę i znajomych podczas kolejnego spotkania.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

por - 1 szt.
pieczarka - 250 g
mąka pszenna - 280 g
kefir - 200 ml
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
ser carski - 100 g
paluszki słone - 10 szt.
jajko - 2 szt.
bułka tarta - 100 g
olej - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY PORA I PIECZARKI:
Pora i pieczarki drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim przygotowane składniki przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Do miski dodajemy mąkę, kefir, sodę i sól. Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i plastyczne, w razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej mąki.
3.WAŁKUJEMY CIASTO:
Gotowe ciasto dość cienko wałkujemy i za pomocą szklanki wycinamy z niego kółeczka.
4.LEPIMY SEROWE UDKA:
Ser kroimy w małą kostkę. Na każdym kółku z ciasta wykładamy 1 łyżeczkę farszu, kładziemy na nim paluszek (tak, aby jego środek znajdował się na środku ciasta), kostkę lub dwie kostki sera i całość sklejamy jak pieroga. Każdego tak przygotowanego pieroga przekrawamy na pół.
5.PANIERUJEMY I SMAŻYMY SEROWE UDKA:
Jajka roztrzepujemy. Bułkę tartą przesypujemy do osobnej miski. Każde serowe udko maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej. Serowe udka smażymy na gorącym oleju na złoty kolor z każdej strony.
Bezmięsne udka serowe

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY PORA I PIECZARKI

Pora i pieczarki drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim przygotowane składniki przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły.

2

WYRABIAMY CIASTO

Do miski dodajemy mąkę, kefir, sodę i sól. Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i plastyczne, w razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej mąki.

3

WAŁKUJEMY CIASTO

Gotowe ciasto dość cienko wałkujemy i za pomocą szklanki wycinamy z niego kółeczka.

4

LEPIMY SEROWE UDKA

Ser kroimy w małą kostkę. Na każdym kółku z ciasta wykładamy 1 łyżeczkę farszu, kładziemy na nim paluszek (tak, aby jego środek znajdował się na środku ciasta), kostkę lub dwie kostki sera i całość sklejamy jak pieroga. Każdego tak przygotowanego pieroga przekrawamy na pół.

5

PANIERUJEMY I SMAŻYMY SEROWE UDKA

Jajka roztrzepujemy. Bułkę tartą przesypujemy do osobnej miski. Każde serowe udko maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej. Serowe udka smażymy na gorącym oleju na złoty kolor z każdej strony.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2396 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

599 kcal

🥑

Tłuszcz

19,2 g

🌾

Węglowodany

88,4 g

🥬

Błonnik

3,1 g

💪

Białko

25,7 g

Podobne przepisy

Bezmięsne udka serowe - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl