tom-car24.com.pl

Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym • przepis • składniki • przygotowanie

Uwielbiacie bezy? Dzisiaj nasz cukiernik pokaże Wam jak przygotować bezową niespodziankę z kremem czekoladowo-orzechowym.

Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym

Uwielbiacie bezy? Dzisiaj nasz cukiernik pokaże Wam jak przygotować bezową niespodziankę z kremem czekoladowo-orzechowym.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 2 szt.
cukier - 130 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
czekolada deserowa - 200 g
kakao - 4 łyżeczki
masło - 100 g
śmietana 30% - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
BIAŁKA: jajek oddziel 3-4 godziny wcześniej i pozostaw w temperaturze pokojowej.
2.MASŁO WYJMIJ Z:
lodówki tak, aby było miękkie w momencie użycia.
3.BEZY BIAŁKA:
ubijamy.
4.POD KONIEC UBIJANIA:
zaczynamy stopniowo dodawać cukier z cukrem wanilinowym.
5.UBIJAMY DO MOMENTU,:
aż piana zacznie lśnić.
6.NA 2 KAWAŁKACH:
papieru pergaminowego rysujemy 6 krążków o średnicy 6 cm i wykładamy nimi blachy do pieczenia.
7.UBITE BIAŁKA PRZEKŁADAMY:
do worka cukierniczego.
8.SZPRYCUJEMY 6 PŁASKICH:
krążków na pergaminie oraz 6 wyższych rozetek („kapelusz”) o średnicy 6 cm.
9.PIEKARNIK NAGRZEWAMY DO:
temperatury około 140°C, w tej temperaturze pieczemy bezy przez pierwsze 20 minut; następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy jeszcze przez 20 minut.
10.TAKA ILOŚĆ CZASU:
spowoduje, że bezy będą chrupiące z zewnątrz, ale ciągliwe w środku.
11.JEŻELI CHCEMY MIEĆ:
bezy całkowicie suche, należy zmniejszyć temperaturę do 110°C i suszyć jeszcze około 40-45 minut.
12.ODSTAWIAMY DO:
wystudzenia.
13.KREM CZEKOLADOWO-ORZECHOWY CZEKOLADĘ:
z orzechami ścieramy na tarce o grubych oczkach, śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią startą czekoladę.
14.DOKŁADNIE MIESZAMY, NA:
końcu dodajemy miękkie masło.
15.NA PŁASKI SPÓD:
wystudzonej bezy szprycujemy krem czekoladowy, następnie przykrywamy rozetką.
16.BEZY DEKORUJEMY:
kakao.
Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

BIAŁKA: jajek oddziel 3-4 godziny wcześniej i pozostaw w temperaturze pokojowej.

2

MASŁO WYJMIJ Z

lodówki tak, aby było miękkie w momencie użycia.

3

BEZY BIAŁKA

ubijamy.

4

POD KONIEC UBIJANIA

zaczynamy stopniowo dodawać cukier z cukrem wanilinowym.

5

UBIJAMY DO MOMENTU,

aż piana zacznie lśnić.

6

NA 2 KAWAŁKACH

papieru pergaminowego rysujemy 6 krążków o średnicy 6 cm i wykładamy nimi blachy do pieczenia.

7

UBITE BIAŁKA PRZEKŁADAMY

do worka cukierniczego.

8

SZPRYCUJEMY 6 PŁASKICH

krążków na pergaminie oraz 6 wyższych rozetek („kapelusz”) o średnicy 6 cm.

9

PIEKARNIK NAGRZEWAMY DO

temperatury około 140°C, w tej temperaturze pieczemy bezy przez pierwsze 20 minut; następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy jeszcze przez 20 minut.

10

TAKA ILOŚĆ CZASU

spowoduje, że bezy będą chrupiące z zewnątrz, ale ciągliwe w środku.

11

JEŻELI CHCEMY MIEĆ

bezy całkowicie suche, należy zmniejszyć temperaturę do 110°C i suszyć jeszcze około 40-45 minut.

12

ODSTAWIAMY DO

wystudzenia.

13

KREM CZEKOLADOWO-ORZECHOWY CZEKOLADĘ

z orzechami ścieramy na tarce o grubych oczkach, śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią startą czekoladę.

14

DOKŁADNIE MIESZAMY, NA

końcu dodajemy miękkie masło.

15

NA PŁASKI SPÓD

wystudzonej bezy szprycujemy krem czekoladowy, następnie przykrywamy rozetką.

16

BEZY DEKORUJEMY

kakao.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2724,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

454,0 kcal

🥑

Tłuszcz

29,6 g

🌾

Węglowodany

42,8 g

🥬

Błonnik

4,8 g

💪

Białko

4,8 g

Podobne przepisy

Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl