tom-car24.com.pl

Muffinki bananowo-czekoladowe • przepis • składniki • przygotowanie

Lekko wilgotne w środku i wypełnione aromatem masła orzechowego, ekstraktu waniliowego oraz gorzkiej czekolady. Łatwe w przygotowaniu i doskonałe jako śniadanie czy deser do popołudniowej kawy!

Muffinki bananowo-czekoladowe

Lekko wilgotne w środku i wypełnione aromatem masła orzechowego, ekstraktu waniliowego oraz gorzkiej czekolady. Łatwe w przygotowaniu i doskonałe jako śniadanie czy deser do popołudniowej kawy!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

banan - 2 szt.
masło orzechowe - 60 g
erytrytol - 75 g
cukier brązowy - 75 g
jajko - 1 szt.
jogurt naturalny - 50 g
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
mąka orkiszowa - 120 g
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
czekolada gorzka - 75 g

Instrukcje przygotowania

1.MIKSUJEMY SKŁADNIKI:
Do misy termorobota MC Smart dajemy banany, masło orzechowe, erytrytol, cukier brązowy, jajko, jogurt i ekstrakt waniliowy. Wszystko miksujemy, używając programuwg ustawień własnych / czas 45 sekund / obroty 6.Po miksowaniu zgarniamy masę ze ścianek naczynia.
2.MIESZAMY SKŁADNIKI NA CIASTO:
Dodajemy mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną do wcześniej uzyskanej masy i całość mieszamy w termorobocie MC Smart, używając programuwg ustawień własnych / czas 45 sekund / obroty 3.
3.DODAJEMY GORZKĄ CZEKOLADĘ:
Do ciasta dodajemy pokrojoną na małe kawałki gorzką czekoladę i mieszamy wszystko, używając programuwg ustawień własnych / czas 15 sekund / obroty 2.
4.PIECZEMY MUFFINKI:
Przekładamy ciasto do foremek do muffinek (mogą być papilotki lub silikonowe) do około 0,7 ich wysokości i pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po wyjęciu z piekarnika muffinki studzimy i podajemy.
Muffinki bananowo-czekoladowe

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIKSUJEMY SKŁADNIKI

Do misy termorobota MC Smart dajemy banany, masło orzechowe, erytrytol, cukier brązowy, jajko, jogurt i ekstrakt waniliowy. Wszystko miksujemy, używając programuwg ustawień własnych / czas 45 sekund / obroty 6.Po miksowaniu zgarniamy masę ze ścianek naczynia.

2

MIESZAMY SKŁADNIKI NA CIASTO

Dodajemy mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną do wcześniej uzyskanej masy i całość mieszamy w termorobocie MC Smart, używając programuwg ustawień własnych / czas 45 sekund / obroty 3.

3

DODAJEMY GORZKĄ CZEKOLADĘ

Do ciasta dodajemy pokrojoną na małe kawałki gorzką czekoladę i mieszamy wszystko, używając programuwg ustawień własnych / czas 15 sekund / obroty 2.

4

PIECZEMY MUFFINKI

Przekładamy ciasto do foremek do muffinek (mogą być papilotki lub silikonowe) do około 0,7 ich wysokości i pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po wyjęciu z piekarnika muffinki studzimy i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1946,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

162,2 kcal

🥑

Tłuszcz

6,2 g

🌾

Węglowodany

29,2 g

🥬

Błonnik

2,8 g

💪

Białko

4,3 g

Podobne przepisy

Muffinki bananowo-czekoladowe - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl