tom-car24.com.pl

Blok pistacjowy • przepis • składniki • przygotowanie

Blok pistacjowy to idealna propozycja deseru, który pozytywnie zaskoczy Twoich gości czy domowników. To świetny pomysł na wzbogacenie menu imprez towarzyskich lub rodzinnych spotkań.

Blok pistacjowy

Blok pistacjowy to idealna propozycja deseru, który pozytywnie zaskoczy Twoich gości czy domowników. To świetny pomysł na wzbogacenie menu imprez towarzyskich lub rodzinnych spotkań.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 200 g
mleko - 100 ml
krem pistacjowy - 3 łyżki
mleko w proszku - 250 g
cukier puder - 80 g
herbatniki - 50 g
pistacje - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PISTACJE I HERBATNIKI:
Pistacje i herbatniki drobno siekamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ:
Mleko, masło, cukier oraz mleko w proszku umieszczamy w garnku i podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Do gotowej masy dodajemy krem pistacjowy i dalej wszystko podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Po podgrzaniu zdejmujemy garnek z kuchenki i dodajemy posiekane pistacje oraz rozdrobnione herbatniki.
3.PRZELEWAMY MASĘ DO FOREMKI:
Gotową masę przelewamy do silikonowej foremki. Przestudzoną masę wstawiamy do lodówki co najmniej na 3 godziny. Po tym czasie podajemy deser.
Blok pistacjowy

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PISTACJE I HERBATNIKI

Pistacje i herbatniki drobno siekamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ

Mleko, masło, cukier oraz mleko w proszku umieszczamy w garnku i podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Do gotowej masy dodajemy krem pistacjowy i dalej wszystko podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Po podgrzaniu zdejmujemy garnek z kuchenki i dodajemy posiekane pistacje oraz rozdrobnione herbatniki.

3

PRZELEWAMY MASĘ DO FOREMKI

Gotową masę przelewamy do silikonowej foremki. Przestudzoną masę wstawiamy do lodówki co najmniej na 3 godziny. Po tym czasie podajemy deser.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3329,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

554,9 kcal

🥑

Tłuszcz

35,4 g

🌾

Węglowodany

42,5 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

17,5 g

Podobne przepisy

Blok pistacjowy - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl