Błyskawiczne pierniczki • przepis • składniki • przygotowanie
Przy użyciu termorobota MC Smart wszystko jest prostsze, a zwłaszcza wyrabianie ciasta na pierniczki! Sprawdź, jak szybko zrobić te pyszne ciasteczka.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI
W misie robota kuchennego umieszczamy mąkę, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną i sól. Suche składnikimieszamy 10 sekund (prędkość 5)i przesypujemy do miski.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
W misie urządzenia umieszczamy motylek do mieszania, dodajemy masło, cukier i skórkę z pomarańczy. Całośćmieszamy 3 minuty (prędkość 4), aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie dodajemy jajko, miód i ekstrakt waniliowy imieszamy 1 minutę (prędkość 4), aż składniki się połączą. Wyjmujemy motylek do mieszania.
WYRABIAMY CIASTO
Zależnie od urządzenia, którego używamy, postępujemy następująco.
CHŁODZENIE CIASTA
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i z każdej formujemy kulę. Spłaszczamy je dłońmi do grubości ok. 3 cm, szczelnie owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę. Ciasto powinno być zimne, ale nadal elastyczne.
WYKRAWANIE PIERNICZKÓW
Ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, aż będzie miało ok. 3 mm grubości. Wykrawamy z niego dowolne kształty i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy przez ok. 8-10 minut, aż będą chrupiące na brzegach. Następnie je studzimy i dekorujemy według uznania.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3772,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
628,7 kcal
Tłuszcz
25,4 g
Węglowodany
93,2 g
Błonnik
0,2 g
Białko
9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gęsie uda duszone ze śliwkami i jabłkami
Kaszubski pomysł na obiad? Gęś z kluskami kładzionymi oraz słodko-kwaśną kapustą!

Bezglutenowe ciasto z daktylami
Przepyszne ciasto z cytrusową nutą i daktylami przygotowane bez glutenu. Będzie idealnym dodatkiem do ciepłej herbaty lub kawy w chłodny wieczór.

Zupa brukselkowa — ze świeżej brukselki
Zupa ze świeżej brukselki z pikantną nutką to propozycja dla tych, którzy lubią mniej oczywiste smaki. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom i kremowej konsystencji ta zupa z pewnością skradnie Twoje serce. Sprawdź ten przepis i zakochaj się w jej smaku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą
Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą – odkryj nietypowe połączenie smaków w łatwej w wykonaniu zupie!

Kanapka z pastrami
Sprawdź, jak smakuje klasyk przekąsek w stylu nowojorskim: club sandwich, kanapka z pastrami! Dzięki przepisowi Karola wszystkie jej warstwy złożą się na niepowtarzalny smak!

Mango Margarita bez alkoholu
Jeśli jesteś fanem klasycznej margarity, na pewno pokochasz również jej bezalkoholową wersję z napojem mango! Sprawdź, jak wspaniale orzeźwia w ciepłe dni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Racuszki siłacza i frytki z marchewki
Szukasz sposobu na to, by wprowadzić warzywa do diety dziecka? Wypróbuj przepis Karola na racuszki z brokułów i frytki z marchewki – bez dodatkowej soli!

Kuleczki energetyczne
Idealna, wegańska, słodka przekąska bez pieczenia. Jest pełna wartościowych składników, które dodadzą energii w ciągu zabieganego dnia. Sprawdź, jak szybko i łatwo ją przygotować!

Placuszki z serka wiejskiego z truskawkami
Szukasz pomysłu na pyszny letni lekki obiad na słodko? Już nie musisz! Przepis Kingi na puszyste placuszki z serka grani z dodatkiem świeżych truskawek sprawdzi się idealnie.