tom-car24.com.pl

Lodowy trifle jeżynowo-bananowy • przepis • składniki • przygotowanie

Wyborny deser lodowy z bitą śmietaną łączący różnorodność smaków: słodką nutę banana oraz cierpki smak jeżyn.

Lodowy trifle jeżynowo-bananowy

Wyborny deser lodowy z bitą śmietaną łączący różnorodność smaków: słodką nutę banana oraz cierpki smak jeżyn.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

banan - 1 szt.
cukier brązowy - 90 g
jeżyna - 300 g
masło - 75 g
migdały - 40 g
płatki owsiane - 60 g
sok jabłkowy - 4 łyżki
mąka pszenna - 50 g
śmietana 30% - 200 g
lody orzech włoski - 600 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY Z 75:
g brązowego cukru, płatkami owsianymi i mąką, a następnie rozpłaszczamy na grubość ok.
2.0,5 CM NA:
blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3.PIECZEMY W ROZGRZANYM:
piekarniku w temperaturze 170°C przez 20 minut, aż będzie chrupiące.
4.STUDZIMY NA BLASZE,:
a następnie łamiemy na duże kawałki i umieszczamy w dużej, płaskiej misce.
5.SKRAPIAMY SOKIEM. JEŻYNY PRZEBIERAMY I:
myjemy.
6.BANANA OBIERAMY, KROIMY:
w cienkie plasterki.
7.OBA SKŁADNIKI MIESZAMY:
z pozostałym cukrem i rozkładamy na chrupiącej warstwie.
8.WKŁADAMY CO NAJMNIEJ:
na 1 godzinę do lodówki.
9.MIGDAŁY GRUBO SIEKAMY:
i podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, studzimy.
10.PRZED PODANIEM ŚMIETANKĘ:
ubijamy na sztywno i przekładamy do woreczka do wyciskania z końcówką w kształcie gwiazdy.
11.NA OWOCACH UKŁADAMY:
kulki lodów, pomiędzy nimi wyciskamy rozetki ze śmietany i podajemy posypane migdałami.
Lodowy trifle jeżynowo-bananowy

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY Z 75

g brązowego cukru, płatkami owsianymi i mąką, a następnie rozpłaszczamy na grubość ok.

2

0,5 CM NA

blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

3

PIECZEMY W ROZGRZANYM

piekarniku w temperaturze 170°C przez 20 minut, aż będzie chrupiące.

4

STUDZIMY NA BLASZE,

a następnie łamiemy na duże kawałki i umieszczamy w dużej, płaskiej misce.

5

SKRAPIAMY SOKIEM. JEŻYNY PRZEBIERAMY I

myjemy.

6

BANANA OBIERAMY, KROIMY

w cienkie plasterki.

7

OBA SKŁADNIKI MIESZAMY

z pozostałym cukrem i rozkładamy na chrupiącej warstwie.

8

WKŁADAMY CO NAJMNIEJ

na 1 godzinę do lodówki.

9

MIGDAŁY GRUBO SIEKAMY

i podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, studzimy.

10

PRZED PODANIEM ŚMIETANKĘ

ubijamy na sztywno i przekładamy do woreczka do wyciskania z końcówką w kształcie gwiazdy.

11

NA OWOCACH UKŁADAMY

kulki lodów, pomiędzy nimi wyciskamy rozetki ze śmietany i podajemy posypane migdałami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4042,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

336,9 kcal

🥑

Tłuszcz

21 g

🌾

Węglowodany

33,9 g

🥬

Błonnik

4,8 g

💪

Białko

4,8 g

Podobne przepisy