Bowl proteinowy z pulpecikami z indyka • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na przepyszny obiad, który jednocześnie będzie sycący i pełen protein? Już nie musisz! Przygotuj pulpeciki z indyka z dodatkiem makaronu z czerwonej soczewicy i świeżych warzyw.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIELIMY MIĘSO
Mięso mielimy w urządzeniu MC Smart – wybieramy program „własne ustawienia”, czas 15 sekund i prędkość 8.
ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI
W misie urządzenia rozdrabniamy cebulę i czosnek – wybieramy program „własne ustawienia”, czas 5 sekund i prędkość 8. Następnie dodajemy szpinak, szczypiorek i płatki owsiane i ponownie rozdrabiamy całość przy tych samych ustawieniach.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PULPECIKI
Do rozdrobnionych składników dodajemy mięso i jajko i wybieramy program „własne ustawienia”, czas 15 sekund i prędkość 1. Następnie dodajemy przyprawę do mięsa i sól i całość ponownie mieszamy – znów wybierajmy własne ustawienia, czas 15 sekund i prędkość 1.
FORMUJEMY I GOTUJEMY PULPECIKI
Dno kosza do gotowania na parze smarujemy oliwą. Z mięsnej masy forujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki układamy w koszu, nakładamy pokrywę, wybieramy program do gotowania na parze i gotujemy je 20 minut.
KROIMY WARZYWA
Kapustę dość drobno siekamy, oprószamy solą i odstawiamy. Cebulę kroimy w półtalarki, zalewamy na chwilę zimną wodą, aby jej smak złagodniał, odcedzamy i przekładamy do miski. Marchewkę kroimy, używając obieraczki do warzyw. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Bazylię, koperek i pietruszkę dość drobno siekamy. Następnie przekładamy je do miski, dodajemy skyr, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1889,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
944,8 kcal
Tłuszcz
10,1 g
Węglowodany
114 g
Błonnik
19,5 g
Białko
97 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Czekoladowy sernik z jabłkami
Rozpływający się w ustach, czekoladowy sernik na zimno z dodatkiem karmelizowanych w miodzie jabłek i cynamonu. Skuś się i przygotuj ciasto wg tego przepisu!

Leczo z kurczakiem
Masz ochotę na coś pysznego, rozgrzewającego i prostego w przygotowaniu? Leczo z kurczakiem to doskonała propozycja! Pełne warzyw, lekkie, a jednocześnie sycące danie, z pewnością pokochają wszyscy domownicy. Zrób z nami leczo w niecodziennej odsłonie!

Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem
Kasza jaglana może być również doskonałą podstawą sałatki. Z dodatkiem pieczonej papryki i marynowanych grzybów smakuje doskonale.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z kotlecikami z kalafiora
Niezwykle sycąca sałatka z kotlecikami z kalafiora, humusem i świeżą kolendrą. Sprawdź, jak łatwo i szybko można przygotować wspaniały obiad pełen warzyw.

Hachis parmentier czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana
Hachis parmentier to pyszna serowo-ziemniaczana zapiekanka. Dowiedz się, jak przygotować ten francuski przysmak.

Tarta z kremem śmietankowym i orzeszkami w solonym karmelu
Pyszna tarta na chrupiącym, orzechowym spodzie z kruchego ciasta, z delikatnym kremem śmietankowym i orzeszkami w sosie karmelowym. Wypróbuj ten przepis na wyborne ciasto w stylu amerykańskim!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wigilijne pierogi buraczane na słono
Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słono!

Sos grzybowy ze świeżych grzybów – przepis
Sos ze świeżych prawdziwków, który może być dodatkiem do dowolnych klusek, makaronów i mięs. Sprawdź, jak łatwo go przygotować!

Bułeczki bolońskie
Odkryj nowy sposób na wykorzystanie sosu bolońskiego, czyli nadziewane bułeczki! Z dodatkiem roztopionej mozzarelli trafią w niejedne gusta.