Bożonarodzeniowe ciasto gruszkowo-marcepanowe • przepis • składniki • przygotowanie
Gruszki i marcepan to doskonałe połączenie smakowe, które warto wykorzystać, przygotowując bożonarodzeniowe, domowe ciasto! Jest proste i efektowne, więc uda się każdemu i ozdobi świąteczny stół.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UCIERAMY MASĘ MARCEPANOWĄ
Masę marcepanową ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie ucieramy w misie robota z miękkim masłem, mlekiem, cukrem i zielem angielskim aż do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i jajka, cały czas ucierając.
DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy, cały czas mieszając.
UKŁADAMY WARSTWY CIASTA
Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Po upieczeniu studzimy. Opcjonalnie: oprószamy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3264,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
272,1 kcal
Tłuszcz
12 g
Węglowodany
35,3 g
Błonnik
4,5 g
Białko
6,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto kawowo-wiśniowe
Ciasto kawowo-wiśniowe sprawdzi się zarówno na rodzinnych przyjęciach, jak i w słodkie weekendy!

Spaghetti carbonara
Klasyczne spaghetti carbonara – smaczne, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę!

Risotto szparagowe z kurczakiem
Kiedy sezon na szparagi w pełni, należy z nich przygotować coś pysznego! Kremowe i delikatne risotto to jeden z pomysłów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Przepis na brownie z orzechami
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki, przygotowane z czekolady deserowej, masła, cukru i mąki z dodatkiem chrupiących orzechów.

Ananas w cieście z kremem kokosowym
Słodka przekąska łącząca smak kremu kokosowego i egzotycznego ananasa w chrupiącym cieście z lekką piwną nutą.

Panierowany camembert z migdałami i pistacjami
Najsłynniejszy francuski ser panierowany w orzechach, migdałach i korzennych ciastkach, podawany z orzeźwiającą sałatką.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy
Kanapka nie musi być nudna, jeśli trafią do niej takie pyszności! Przygotuj sobie pożywne drugie śniadanie: kanapki z sałatką z ciecierzycy.

Grecka sałatka Maroulosalata
Spróbuj jednej z najprostszych i najbardziej orzeźwiających sałatek w kuchni greckiej! Idealna na ciepłe dni, świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla.

Pstrąg tęczowy w bekonie
Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.