tom-car24.com.pl

Gofry z kokosową śmietanką • przepis • składniki • przygotowanie

Słodka wariacja na temat smaków i struktur z miodowo-cynamonową nutą – takie gofry możesz przygotować według przepisu Darii. Zobacz, jak sprawdzą się w roli przekąski!

Gofry z kokosową śmietanką

Słodka wariacja na temat smaków i struktur z miodowo-cynamonową nutą – takie gofry możesz przygotować według przepisu Darii. Zobacz, jak sprawdzą się w roli przekąski!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

banan - 2 szt.
cukier brązowy - 2 łyżki
cynamon - 0,5 łyżeczki
miód - 3 łyżki
cukier puder - 1,5 łyżki
mleczko kokosowe - 200 ml
cukier wanilinowy - 3 łyżki
jajko - 2 szt.
olej - 125 ml
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 340 g
napój ryżowy - 250 ml
orzech pekan - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY I PIECZEMY CIASTO:
Za pomocą miksera ubijamy jajka z cukrem z wanilią i szczyptą soli. Stopniowo, nadal ubijając, dodajemy napój ryżowy, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz olej. Gofrownicę nagrzewamy. Chochlą nalewamy porcję ciasta i pieczemy zgodnie z miernikiem czasu na gofrownicy (ok. 3 minut).
2.UBIJAMY ŚMIETANKĘ:
Puszkę mleka kokosowego mocno schładzamy (najlepiej przez całą noc w lodówce). Wyjmujemy stałą część mleka kokosowego i ubijamy wraz z cukrem pudrem.
3.KARMELIZUJEMY BANANY:
Banany kroimy na większe kawałki. Na patelnię wylewamy miód i rozpuszczamy w nim cukier. Dodajemy cynamon i banany. Smażymy przez chwilę z obu stron.
4.PRZYGOTOWUJEMY ORZECHY:
Orzechy pekan podprażamy na patelni, studzimy i siekamy. Gofry podajemy ze śmietanką kokosową i karmelizowanymi bananami. Posypujemy orzechami.
Gofry z kokosową śmietanką

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY I PIECZEMY CIASTO

Za pomocą miksera ubijamy jajka z cukrem z wanilią i szczyptą soli. Stopniowo, nadal ubijając, dodajemy napój ryżowy, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz olej. Gofrownicę nagrzewamy. Chochlą nalewamy porcję ciasta i pieczemy zgodnie z miernikiem czasu na gofrownicy (ok. 3 minut).

2

UBIJAMY ŚMIETANKĘ

Puszkę mleka kokosowego mocno schładzamy (najlepiej przez całą noc w lodówce). Wyjmujemy stałą część mleka kokosowego i ubijamy wraz z cukrem pudrem.

3

KARMELIZUJEMY BANANY

Banany kroimy na większe kawałki. Na patelnię wylewamy miód i rozpuszczamy w nim cukier. Dodajemy cynamon i banany. Smażymy przez chwilę z obu stron.

4

PRZYGOTOWUJEMY ORZECHY

Orzechy pekan podprażamy na patelni, studzimy i siekamy. Gofry podajemy ze śmietanką kokosową i karmelizowanymi bananami. Posypujemy orzechami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3590,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

598,4 kcal

🥑

Tłuszcz

29,9 g

🌾

Węglowodany

75,2 g

🥬

Błonnik

10,2 g

💪

Białko

10,2 g

Podobne przepisy