tom-car24.com.pl

Cassata alla Siciliana • przepis • składniki • przygotowanie

Deser inspirowany słynnym torcikiem sycylijskim. Biszkopt z ricottą, jogurtem, śmietanką i bakaliami smakuje wybornie.

Cassata alla Siciliana

Deser inspirowany słynnym torcikiem sycylijskim. Biszkopt z ricottą, jogurtem, śmietanką i bakaliami smakuje wybornie.

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 6 szt.
mąka ziemniaczana - 30 g
mąka pszenna - 150 g
cukier - 100 g
woda - 80 g
mieszanka orzechów - 100 g
cukier puder - 80 g
ser ricotta - 750 g
orzechy laskowe, karmelizowane - 30 g
jogurt naturalny - 200 ml
mleko - 150 ml
śmietan fix - 27 g
pistacje - 20 g
wiśnia - 80 g
bakalie - 30 g
patyczki czekoladowe - 30 g
sok z cytryny - 25 ml
syrop klonowy - 150 g
likier amaretto - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.BISZKOPT JAJKA Z:
cukrem ubijamy na sztywną pianę, dodajemy przesianą mąkę z mączką ziemniaczaną oraz amaretto.
2.PIECZEMY 40-45 MINUT:
w temperaturze około 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu).
3.KARMELIZOWANE ORZECHY WODĘ:
zagotowujemy z cukrem.
4.GOTUJEMY OKOŁO 2:
minut.
5.SYROP DZIELIMY NA:
dwie części.
6.JEDNĄ ODSTAWIAMY DO:
wystudzenia (na poncz), natomiast do drugiej części wsypujemy mieszankę orzechów.
7.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
8.TAK NAMOCZONE ORZECHY:
wrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
9.WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA:
nagrzanego do temp.
10.200°C NA MNIEJ:
więcej 10 minut.
11.MASA Z SERKA:
ricotta Serek delikatnie mieszamy z cukrem pudrem oraz z sokiem z cytryny.
12.DODAJEMY POKROJONE W:
kostkę owoce oraz pokruszone orzechy i pistacje. NA KONIEC DODAJEMY: amaretto.
13.PONCZ DO NASĄCZENIA:
Do części wystudzonego syropu dodajemy sok z 1/2 cytryny oraz amaretto.
14.WSZYSTKIE SKŁADNIKI RAZEM:
łączymy, następnie miksujemy około 5 minut do uzyskania konsystencji ubitej śmietanki.
15.Z WYSTUDZONEGO BISZKOPTU:
ścinamy górę (wyrównujemy). BISZKOPT PRZECINAMY NA: pół.
16.JEDNĄ WARSTWĘ BISZKOPTU:
wkładamy do tortownicy – biszkopt nakrapiamy ponczem i wykładamy na niego gotową masę z serka ricotta, którą równomiernie rozsmarowujemy.
17.NAKŁADAMY DRUGĄ WARSTWĘ:
biszkoptu, nakrapiamy i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 3 godziny.
18.CIASTO OBSMAROWUJEMY UBITĄ:
śmietanką z jogurtem i mlekiem (jogurt, mleko i śmietankę w proszku ubijamy mniej więcej przez 5 minut) i dekorujemy suszonymi owocami, pistacjami, wiśniami i patyczkami czekoladowymi.
Cassata alla Siciliana

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BISZKOPT JAJKA Z

cukrem ubijamy na sztywną pianę, dodajemy przesianą mąkę z mączką ziemniaczaną oraz amaretto.

2

PIECZEMY 40-45 MINUT

w temperaturze około 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu).

3

KARMELIZOWANE ORZECHY WODĘ

zagotowujemy z cukrem.

4

GOTUJEMY OKOŁO 2

minut.

5

SYROP DZIELIMY NA

dwie części.

6

JEDNĄ ODSTAWIAMY DO

wystudzenia (na poncz), natomiast do drugiej części wsypujemy mieszankę orzechów.

7

DOKŁADNIE MIESZAMY.

8

TAK NAMOCZONE ORZECHY

wrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

9

WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA

nagrzanego do temp.

10

200°C NA MNIEJ

więcej 10 minut.

11

MASA Z SERKA

ricotta Serek delikatnie mieszamy z cukrem pudrem oraz z sokiem z cytryny.

12

DODAJEMY POKROJONE W

kostkę owoce oraz pokruszone orzechy i pistacje. NA KONIEC DODAJEMY: amaretto.

13

PONCZ DO NASĄCZENIA

Do części wystudzonego syropu dodajemy sok z 1/2 cytryny oraz amaretto.

14

WSZYSTKIE SKŁADNIKI RAZEM

łączymy, następnie miksujemy około 5 minut do uzyskania konsystencji ubitej śmietanki.

15

Z WYSTUDZONEGO BISZKOPTU

ścinamy górę (wyrównujemy). BISZKOPT PRZECINAMY NA: pół.

16

JEDNĄ WARSTWĘ BISZKOPTU

wkładamy do tortownicy – biszkopt nakrapiamy ponczem i wykładamy na niego gotową masę z serka ricotta, którą równomiernie rozsmarowujemy.

17

NAKŁADAMY DRUGĄ WARSTWĘ

biszkoptu, nakrapiamy i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 3 godziny.

18

CIASTO OBSMAROWUJEMY UBITĄ

śmietanką z jogurtem i mlekiem (jogurt, mleko i śmietankę w proszku ubijamy mniej więcej przez 5 minut) i dekorujemy suszonymi owocami, pistacjami, wiśniami i patyczkami czekoladowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6938,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

867,3 kcal

🥑

Tłuszcz

37,1 g

🌾

Węglowodany

101,2 g

🥬

Błonnik

3,2 g

💪

Białko

29 g

Podobne przepisy