tom-car24.com.pl

Cronuty • przepis • składniki • przygotowanie

Połączenie croissanta i donuta, czyli cronut! Paweł pokaże Ci, jak przygotować ten popularny deser.

Cronuty

Połączenie croissanta i donuta, czyli cronut! Paweł pokaże Ci, jak przygotować ten popularny deser.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 40 g
drożdże suszone - 7 g
jajko - 1 szt.
wanilia - 3 g
masło - 200 g
mąka pszenna - 300 g
olej - 1 l
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 100 ml
woda - 100 ml
orzech włoski - 30 g
polewa czekoladowa - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.
Przygotuj wałek do ciasta folię spożywczą ringi do wycinania ciasta Ciasto przed smażeniem musi spędzić w lodówce całą noc.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO WSZYSTKIE SYPKIE:
SKŁADNIKI I NASIONKA WYDRĄŻONE Z LASKI WANILII MIESZAMY W DUŻEJ MISCE.
3.
DODAJEMY WODĘ, ŚMIETANKĘ ORAZ JAJKO I DOKŁADNIE WYRABIAMY CIASTO.
4.
NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY JE NA STOLNICĘ.
5.
MOCNO SCHŁODZONE MASŁO KROIMY W CIENKIE PLASTERKI I WCISKAMY STOPNIOWO W CIASTO, UGNIATAJĄC.
6.
FORMUJEMY Z CIASTA PROSTOKĄT I WSTAWIAMY DO LODÓWKI NA OKOŁO 30 MINUT.
7.ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY:
na podsypanej mąką stolnicy.
8.
Składamy na trzy, rozwałkowujemy i ponownie składamy na trzy – czynność powtarzamy trzy razy.
9.
Ciasto owijamy luźno folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.
10.SMAŻYMY CRONUTY CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY:
na posypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm.
11.
Wycinamy kółka, a w nich na środku mniejsze kółeczka – tworząc oponki.
12.
Cronuty smażymy w oleju rozgrzanym do temperatury 160-180°C z dwóch stron na złoty kolor.
13.
Na koniec zanurzamy cronuty w przygotowanej polewie i posypujemy orzechami lub dowolnymi posypkami.
Cronuty

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj wałek do ciasta folię spożywczą ringi do wycinania ciasta Ciasto przed smażeniem musi spędzić w lodówce całą noc.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO WSZYSTKIE SYPKIE

SKŁADNIKI I NASIONKA WYDRĄŻONE Z LASKI WANILII MIESZAMY W DUŻEJ MISCE.

3

DODAJEMY WODĘ, ŚMIETANKĘ ORAZ JAJKO I DOKŁADNIE WYRABIAMY CIASTO.

4

NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY JE NA STOLNICĘ.

5

MOCNO SCHŁODZONE MASŁO KROIMY W CIENKIE PLASTERKI I WCISKAMY STOPNIOWO W CIASTO, UGNIATAJĄC.

6

FORMUJEMY Z CIASTA PROSTOKĄT I WSTAWIAMY DO LODÓWKI NA OKOŁO 30 MINUT.

7

ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY

na podsypanej mąką stolnicy.

8

Składamy na trzy, rozwałkowujemy i ponownie składamy na trzy – czynność powtarzamy trzy razy.

9

Ciasto owijamy luźno folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.

10

SMAŻYMY CRONUTY CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY

na posypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm.

11

Wycinamy kółka, a w nich na środku mniejsze kółeczka – tworząc oponki.

12

Cronuty smażymy w oleju rozgrzanym do temperatury 160-180°C z dwóch stron na złoty kolor.

13

Na koniec zanurzamy cronuty w przygotowanej polewie i posypujemy orzechami lub dowolnymi posypkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

9866,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

493,3 kcal

🥑

Tłuszcz

47,1 g

🌾

Węglowodany

17,1 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

2,6 g

Podobne przepisy

Cronuty - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl