tom-car24.com.pl

Chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jak upiec chleb na domowym zakwasie – z mąki orkiszowej i z dodatkiem nasion kopru włoskiego.

Chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim

Zobacz, jak upiec chleb na domowym zakwasie – z mąki orkiszowej i z dodatkiem nasion kopru włoskiego.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
trudny

Składniki

drożdże świeże - 10 g
mąka pszenna pełnoziarnista - 250 g
nasiona kopru - 2 łyżeczki
sól morska - 2 łyżeczki
mąka orkiszowa - 400 g
mąka żytnia - 275 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY CHLEB:
Ciasto ponownie wyrabiamy na odrobinie mąki i formujemy okrągły bochenek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut. Wierzch bochenka nacinamy na krzyż. Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez 15 minut, wstawiając w piekarniku pod blachę z chlebem naczynie z gorącą wodą. Temperaturę zmniejszamy do 200°C i chleb pieczemy przez kolejne 25-35 minut. Chleb jest upieczony, gdy ostukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Studzimy na blasze do pieczenia.
Chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY CHLEB

Ciasto ponownie wyrabiamy na odrobinie mąki i formujemy okrągły bochenek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut. Wierzch bochenka nacinamy na krzyż. Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez 15 minut, wstawiając w piekarniku pod blachę z chlebem naczynie z gorącą wodą. Temperaturę zmniejszamy do 200°C i chleb pieczemy przez kolejne 25-35 minut. Chleb jest upieczony, gdy ostukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Studzimy na blasze do pieczenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3131,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

521,9 kcal

🥑

Tłuszcz

3,7 g

🌾

Węglowodany

107,4 g

🥬

Błonnik

18,6 g

💪

Białko

18,6 g

Podobne przepisy

Chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl