Sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz sałatki, która idealnie sprawdzi się jako dodatek podczas letniego grillowania? Ta z pewnością spełni oczekiwania Twoje i Twoich gości!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DODAJEMY SKŁADNIKI DO MAKARONU
Zielony ogórek przekrojony wzdłuż i pozbawiony gniazd nasiennych kroimy w półplasterki i przekładamy do miski. Dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie krążki, całe oliwki, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz fetę.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Wszystkie składniki dressingu miksujemy za pomocą blendera. Sałatkę polewamy dressingiem.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI I SCHŁADZAMY SAŁATKĘ
Dodajemy skórkę otartą z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i miętę. Sałatkę odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę, aby smaki się przegryzły.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2443,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
610,8 kcal
Tłuszcz
45,9 g
Węglowodany
40,1 g
Błonnik
5,1 g
Białko
12,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Razowa pizza kresowa z pieczonymi warzywami i ziołowym pesto
Danie, które w prosty sposób łączy klasykę kuchni włoskiej i tradycyjne polskie smaki. Takiej pizzy trzeba spróbować!

Roladki z karpia gotowane na parze
Wyjątkowa odsłona popularnej ryby na wigilijnych stołach. Roladki z karpia nadziewane farszem grzybowym i gotowane na parze to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przepisów.

Pieczona owsianka na 3 sposoby
Czy śniadanie może przypominać deser? Z przepisem Kingi przygotujesz 3 pożywne owsianki, które smakują jak najlepsze ciasta. Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babeczki z polewą
Przygotowanie babeczek to nic trudnego. Sekret tkwi w ich udekorowaniu. Zobacz, jak to zrobić!

Klopsiki wołowo-wieprzowe w stylu szwedzkim
Kultowe mięsne klopsiki w stylu szwedzkim w sosie mogą trafić na Twój obiadowy talerz dzięki przepisowi Karola. Sprawdź, jak doskonale komponują się ze słodyczą żurawin, śmietanowym sosem i selerowym purée.

Cebulowe ciasto francuskie
Francuskie ciasto o prawdziwie czeskim charakterze. Pachnący cebulą i porem wypiek pokocha niejeden smakosz!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Młoda kapusta z boczkiem
Nie trać czasu, gdy na horyzoncie pojawi się młoda kapusta! Skorzystaj z przepisu Pauli na młodą kapustę z boczkiem i przygotuj sobie to doskonałe wiosenne danie!

Sałatka na ciepło z brukselką i dynią
Taki sposób na brukselkę pokochają wszyscy! Wypróbuj przepis Darii i przygotuj sałatkę na ciepło – przyprawy, orzechy i pieczone warzywa łączą się w niej ze smakiem!

Ciasteczka bezglutenowe
Chrupiące i delikatne ciasteczka maślane tym razem w wersji bezglutenowej. To idealny przepis dla osób unikających glutenu, choć są tak pyszne, że z pewnością zasmakują wszystkim miłośnikom słodkości.