tom-car24.com.pl

Chlebek bananowy • przepis • składniki • przygotowanie

Do kawy, do mleka, z masłem – to słodkie amerykańskie ciasto możesz jeść na wiele sposobów, a przygotujesz je dzięki szybkiemu i łatwemu przepisowi Darii. Do dzieła!

Chlebek bananowy

Do kawy, do mleka, z masłem – to słodkie amerykańskie ciasto możesz jeść na wiele sposobów, a przygotujesz je dzięki szybkiemu i łatwemu przepisowi Darii. Do dzieła!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

banan - 4 szt.
cukier trzcinowy - 100 g
cynamon - 1 łyżeczka
jajko - 2 szt.
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
olej kokosowy - 100 g
mąka migdałowa - 100 g
mąka pszenna - 150 g
orzech pekan - 100 g
espresso - 100 ml
napój ryżowy - 100 ml
syrop klonowy - 2 łyżki
bakalie - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MOKRĄ MASĘ:
Pokrojone na kawałki banany blendujemy z napojem ryżowym i kawą. W dużej misce ubijamy jajka z solą, a następnie stopniowo dodajemy cukier. Cały czas miksując, dolewamy masę bananową i olej kokosowy.
2.DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI:
Dodajemy resztę suchych składników, orzechy pekan rozdrobnione w moździerzu, mieszamy.
3.PIECZEMY CHLEBEK:
Masę przekładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 50 minut. Kawałki chlebka polewamy syropem klonowym oraz posypujemy mieszanką suszonych bananów, żurawin i kokosa.
Chlebek bananowy

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MOKRĄ MASĘ

Pokrojone na kawałki banany blendujemy z napojem ryżowym i kawą. W dużej misce ubijamy jajka z solą, a następnie stopniowo dodajemy cukier. Cały czas miksując, dolewamy masę bananową i olej kokosowy.

2

DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Dodajemy resztę suchych składników, orzechy pekan rozdrobnione w moździerzu, mieszamy.

3

PIECZEMY CHLEBEK

Masę przekładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 50 minut. Kawałki chlebka polewamy syropem klonowym oraz posypujemy mieszanką suszonych bananów, żurawin i kokosa.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4610,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

384,2 kcal

🥑

Tłuszcz

22,9 g

🌾

Węglowodany

39 g

🥬

Błonnik

7,4 g

💪

Białko

7,4 g

Podobne przepisy

Chlebek bananowy - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl