Chlebek puccia z salami i sałatką z bazylii • przepis • składniki • przygotowanie
Wszyscy lubimy i znamy kanapki na ciepło, ale puccia wyróżnia się wśród nich wyjątkowym smakiem. Salami, burrata i sałatka z bazylii zamknięte między chrupiącymi kawałkami chlebka w stylu włoskim to wspaniała kompozycja na śniadanie lub lunch!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODPIEKAMY CHLEBKI PUCCIA
Chlebki puccia przekrawamy wzdłuż na pół, obie części skrapiamy oliwą i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy ok. 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż zarumienią się z wierzchu.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z BAZYLII
W miseczce łączymy oliwę z octem, solą oraz lekko roztartym w moździerzu czerwonym pieprzem. Dodajemy bazylię i mieszamy.
SKŁADAMY KANAPKI
Na dolną część podpieczonego chlebka puccia nakładamy połowę przygotowanej burraty, a na nią 4 plastry salami. Na warstwie salami układamy sałatkę z bazylii. Całość przykrywamy górną częścią podpieczonego chlebka. Analogicznie postępujemy przy drugiej kanapce
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
957,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
478,8 kcal
Tłuszcz
22,6 g
Węglowodany
51,1 g
Błonnik
0,8 g
Białko
17,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kajmakowy deser tiramisu
Aksamitny krem kajmakowy, owoce lasu, ciasteczka i wyczuwalny smak mocnej kawy – oto składniki prostego, kuszącego deseru, który przygotujesz dzięki przepisowi Pawła!

Sernik z marakują
Sernik z nutą egzotycznej marakui na orzechowym spodzie? Daria Ładocha ma na niego niezawodny przepis!

Sylwestrowa pasta z pieczonego bakłażana i krokiety ziemniaczane
Szukasz szybkiej i prostej przekąski na sylwestra? Przygotuj chrupiące ziemniaczane krokiety i podaj je z pastą z pieczonego bakłażana. Niech poczęstują się wszyscy goście!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Domowy izotonik
Domowy napój izotoniczny, bez zbędnych dodatków, za to umożliwiający uzupełnienie płynów w upalny dzień lub podczas wysiłku fizycznego. Sprawdź, jak prosto go przygotować!

Kotlet pożarski – przepis
Kotlety pożarskie to mięsne danie o wiekowej historii, którego korzenie sięgają rosyjskich tradycji kulinarnych z carskich czasów panowania. Dziś kotlet pożarski cieszy się olbrzymią sławą i przygotowywany jest chętnie w wielu krajach — od restauracji poprzez bistra aż po kuchnię domową. W jaki sposób przyrządzić ten pyszny kotlet? Odkryj wraz z nami przepis na najlepszy kotlet pożarski!

Homar w sosie maślano-pomarańczowym z marynowaną kapustą stożkową
Ekspresowa i efektowna przystawka! Ta propozycja podania homara zdecydowanie przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bogracz z pieczoną papryką i fasolą
Doskonałe mięso wołowe spotyka się w tym daniu z warzywami i idealnie dobranymi przyprawami! Przygotuj pożywny, esencjonalny bogracz, czyli gulasz rodem z kuchni węgierskiej, wykorzystując przepis Karola Okrasy!

Orzechowe ciasteczka z ciecierzycy
Pyszne, lekko wilgotne w środku ciasteczka z ciecierzycy, które dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz naprawdę szybko. Skuś się na słodkie z dodatkową porcją białka!

Babka śmietankowa
Babka śmietankowa to puszyste ciasto o aksamitnej i lekkiej konsystencji. Dzięki dodatkowi śmietanki jest niezwykle wilgotna, delikatna i rozpływa się w ustach. Jak zrobić taką babkę? Sprawdź nasz przepis!