tom-car24.com.pl

Chrupiące piersi kurczaka z frytkami z batatów • przepis • składniki • przygotowanie

Domowe frytki z batatów i chrupiącej piersi kurczaka w wyjątkowej marynacie majonezowej i panierce z panko i parmezanu to pomysł na obiad idealny. Skuś się na to pyszne połączenie i zachwyć się smakiem!

Chrupiące piersi kurczaka z frytkami z batatów

Domowe frytki z batatów i chrupiącej piersi kurczaka w wyjątkowej marynacie majonezowej i panierce z panko i parmezanu to pomysł na obiad idealny. Skuś się na to pyszne połączenie i zachwyć się smakiem!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pierś z kurczaka - 1 szt.
majonez - 0,25 szkl
czosnek granulowany - 0,5 łyżeczki
curry - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
parmezan tarty - 50 g
panierka panko - 0,5 szkl
batat - 2 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 0,3 łyżeczki
papryka wędzona mielona - 0,3 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY KURCZAKA:
Pierś kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół. Następnie przykrywamy je folią spożywczą i lekko rozbijamy tłuczkiem, aby miały równą grubość. W miseczce mieszamy majonez, czosnek granulowany, curry, pieprz oraz sól. Każdy filet nacieramy z obu stron marynatą i odstawiamy na ok. 20 minut.
2.PANIERUJEMY KURCZAKA:
W głębokim talerzu mieszamy ze sobą tarty parmezan i panko. Następnie każdy zamarynowany kawałek kurczaka obtaczamy w panierce, lekko dociskając ją do mięsa.
3.PIECZEMY KURCZAKA:
Opanierowane kawałki kurczaka układamy w koszu airfryera i pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 200°C, w połowie czasu obracając mięso na drugą stronę.
4.PRZYGOTOWUJEMY FRYTKI Z BATATÓW:
Bataty obieramy i kroimy w dość cienkie frytki. W misce mieszamy oliwę, sól i wędzoną paprykę. Następnie frytki dokładnie obtaczamy w oliwie oraz przyprawach i pieczemy przez ok. 20-25 minut w temperaturze 190°C, koniecznie mieszając je w połowie pieczenia.
5.PODAJEMY DANIE:
Po upływie 20-25 minut pieczenia batatów ponownie dodajemy do nich kawałki kurczaka na ok. 2-3 minuty, aby się podgrzały. Gotowe danie podajemy z ulubioną sałatką i sosem.
Chrupiące piersi kurczaka z frytkami z batatów

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY KURCZAKA

Pierś kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół. Następnie przykrywamy je folią spożywczą i lekko rozbijamy tłuczkiem, aby miały równą grubość. W miseczce mieszamy majonez, czosnek granulowany, curry, pieprz oraz sól. Każdy filet nacieramy z obu stron marynatą i odstawiamy na ok. 20 minut.

2

PANIERUJEMY KURCZAKA

W głębokim talerzu mieszamy ze sobą tarty parmezan i panko. Następnie każdy zamarynowany kawałek kurczaka obtaczamy w panierce, lekko dociskając ją do mięsa.

3

PIECZEMY KURCZAKA

Opanierowane kawałki kurczaka układamy w koszu airfryera i pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 200°C, w połowie czasu obracając mięso na drugą stronę.

4

PRZYGOTOWUJEMY FRYTKI Z BATATÓW

Bataty obieramy i kroimy w dość cienkie frytki. W misce mieszamy oliwę, sól i wędzoną paprykę. Następnie frytki dokładnie obtaczamy w oliwie oraz przyprawach i pieczemy przez ok. 20-25 minut w temperaturze 190°C, koniecznie mieszając je w połowie pieczenia.

5

PODAJEMY DANIE

Po upływie 20-25 minut pieczenia batatów ponownie dodajemy do nich kawałki kurczaka na ok. 2-3 minuty, aby się podgrzały. Gotowe danie podajemy z ulubioną sałatką i sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2384,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1192,3 kcal

🥑

Tłuszcz

53,5 g

🌾

Węglowodany

135 g

🥬

Błonnik

12,5 g

💪

Białko

42,5 g

Podobne przepisy

Chrupiące piersi kurczaka z frytkami z batatów - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl