tom-car24.com.pl

Churros — hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjny wypiek w nowej odsłonie! Podłużne kawałki ciasta maczane w sosie z czekolady – idealny pomysł na deser!

Churros — hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym

Tradycyjny wypiek w nowej odsłonie! Podłużne kawałki ciasta maczane w sosie z czekolady – idealny pomysł na deser!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier wanilinowy - 3 łyżki
jajko - 3 szt.
masło - 125 g
sól - 1 szczypta
woda - 250 ml
mąka pszenna - 170 g
czekolada gorzka - 150 ml
śmietana 30% - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE WODĘ ZAGOTOWUJEMY,:
dodajemy masło, a gdy się rozpuści, doprowadzamy całość do wrzenia.
2.GDY SIĘ ZAGOTUJE,:
wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aż do połączenia się składników w jednolitą masę.
3.MASA POWINNA ODCHODZIĆ:
od brzegów naczynia, w którym się gotuje.
4.
MASĘ STUDZIMY.
5.JUŻ DO CHŁODNEJ:
dodajemy pojedynczo jajka.
6.W GARNKU LUB:
na głębszej patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia.
7.MASĘ PRZEKŁADAMY DO:
szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy na rozgrzany tłuszcz paski o długości ok. 7 CM.
8.SMAŻYMY NA ZŁOTY:
kolor, przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. POSYPUJEMY CUKREM: pudrem.
9.SOS CZEKOLADOWY ŚMIETANKĘ:
podgrzewamy.
10.CZEKOLADĘ DZIELIMY NA:
kostki i wrzucamy do gorącej śmietany.
11.MIESZAMY, AŻ CZEKOLADA:
się rozpuści.
12.SOS PODAJEMY W:
miseczce, maczać w nim pączki.
Churros — hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE WODĘ ZAGOTOWUJEMY,

dodajemy masło, a gdy się rozpuści, doprowadzamy całość do wrzenia.

2

GDY SIĘ ZAGOTUJE,

wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aż do połączenia się składników w jednolitą masę.

3

MASA POWINNA ODCHODZIĆ

od brzegów naczynia, w którym się gotuje.

4

MASĘ STUDZIMY.

5

JUŻ DO CHŁODNEJ

dodajemy pojedynczo jajka.

6

W GARNKU LUB

na głębszej patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia.

7

MASĘ PRZEKŁADAMY DO

szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy na rozgrzany tłuszcz paski o długości ok. 7 CM.

8

SMAŻYMY NA ZŁOTY

kolor, przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. POSYPUJEMY CUKREM: pudrem.

9

SOS CZEKOLADOWY ŚMIETANKĘ

podgrzewamy.

10

CZEKOLADĘ DZIELIMY NA

kostki i wrzucamy do gorącej śmietany.

11

MIESZAMY, AŻ CZEKOLADA

się rozpuści.

12

SOS PODAJEMY W

miseczce, maczać w nim pączki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2922 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

487 kcal

🥑

Tłuszcz

34,1 g

🌾

Węglowodany

36,6 g

🥬

Błonnik

8,6 g

💪

Białko

8,6 g

Podobne przepisy