tom-car24.com.pl

Tarta z kremem katalońskim • przepis • składniki • przygotowanie

Kruche ciasto ze słodkim, śmietankowo-czekoladowym kremem. Smakowity wypiek inspirowany tradycyjnym hiszpańskim deserem.

Tarta z kremem katalońskim

Kruche ciasto ze słodkim, śmietankowo-czekoladowym kremem. Smakowity wypiek inspirowany tradycyjnym hiszpańskim deserem.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 70 g
masło - 100 g
mąka pszenna - 200 g
sól - 1 szczypta
woda - 2 łyżki
jajko - 4 szt.
cukier - 60 g
czekolada mleczna - 50 g
mąka ziemniaczana - 10 g
mleko - 200 ml
śmietana 30% - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ BLACHĘ O:
średnicy 24 cm Kruche ciasto Na deskę przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder oraz szczyptę soli. WSZYSTKIE SKŁADNIKI: siekamy.
2.DODAJEMY ŻÓŁTKA, SIEKAMY:
i ugniatamy krótko ciasto do połączenia się składników (jeśli się nie klei, dodajemy wodę).
3.ZAWIJAMY W FOLIĘ:
spożywczą i chłodzimy godzinę w lodówce.
4.FORMĘ SMARUJEMY MASŁEM:
i obsypujemy okruszkami biszkoptów.
5.ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO NA:
grubość 5mm, wykładamy nim formę, obcinamy brzegi i nakłuwamy widelcem na całej powierzchni formy.
6.CHŁODZIMY KILKA MINUT:
w zamrażalniku i pieczemy w temp.
7.200 STOPNI C:
przez 10-12 min.
8.(CIASTO POWINNO BYĆ:
tylko delikatnie wypieczone na blady kolor).
9.KREM CUKIER WSYPUJEMY:
na patelnię, rozpuszczamy go na małym ogniu i chwilę podgrzewamy do uzyskania złotego koloru.
10.OSTROŻNIE WLEWAMY GORĄCE:
mleko oraz śmietankę.
11.DODAJEMY SÓL I:
gotujemy przez kilka minut do całkowitego rozpuszczenia się cukru (cały czas mieszamy).
12.ZDEJMUJEMY Z OGNIA,:
dodajemy połamaną czekoladę i studzimy.
13.DODAJEMY JAJKA ORAZ:
mąkę ziemniaczaną, blendujemy.
14.KREM PRZECEDZAMY PRZEZ:
sitko i wlewamy do formy z podpieczonym ciastem. PIECZEMY TARTĘ W: temp.
15.120-135°C PRZEZ:
ok. 40-45 MIN.
16.STUDZIMY I WSTAWIAMY:
do lodówki.
17.DEKORACJA BRZEG TABLICZKI:
czekolady „obieramy” obieraczką do warzyw – w ten sposób uzyskamy wąskie paseczki czekolady do dekoracji. CHŁODZIMY KILKA MINUT: w lodówce.
18.SCHŁODZONĄ TARTĘ ZDOBIMY:
paskami z czekolady i dekorujemy listkami mięty.
Tarta z kremem katalońskim

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ BLACHĘ O

średnicy 24 cm Kruche ciasto Na deskę przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder oraz szczyptę soli. WSZYSTKIE SKŁADNIKI: siekamy.

2

DODAJEMY ŻÓŁTKA, SIEKAMY

i ugniatamy krótko ciasto do połączenia się składników (jeśli się nie klei, dodajemy wodę).

3

ZAWIJAMY W FOLIĘ

spożywczą i chłodzimy godzinę w lodówce.

4

FORMĘ SMARUJEMY MASŁEM

i obsypujemy okruszkami biszkoptów.

5

ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO NA

grubość 5mm, wykładamy nim formę, obcinamy brzegi i nakłuwamy widelcem na całej powierzchni formy.

6

CHŁODZIMY KILKA MINUT

w zamrażalniku i pieczemy w temp.

7

200 STOPNI C

przez 10-12 min.

8

(CIASTO POWINNO BYĆ

tylko delikatnie wypieczone na blady kolor).

9

KREM CUKIER WSYPUJEMY

na patelnię, rozpuszczamy go na małym ogniu i chwilę podgrzewamy do uzyskania złotego koloru.

10

OSTROŻNIE WLEWAMY GORĄCE

mleko oraz śmietankę.

11

DODAJEMY SÓL I

gotujemy przez kilka minut do całkowitego rozpuszczenia się cukru (cały czas mieszamy).

12

ZDEJMUJEMY Z OGNIA,

dodajemy połamaną czekoladę i studzimy.

13

DODAJEMY JAJKA ORAZ

mąkę ziemniaczaną, blendujemy.

14

KREM PRZECEDZAMY PRZEZ

sitko i wlewamy do formy z podpieczonym ciastem. PIECZEMY TARTĘ W: temp.

15

120-135°C PRZEZ

ok. 40-45 MIN.

16

STUDZIMY I WSTAWIAMY

do lodówki.

17

DEKORACJA BRZEG TABLICZKI

czekolady „obieramy” obieraczką do warzyw – w ten sposób uzyskamy wąskie paseczki czekolady do dekoracji. CHŁODZIMY KILKA MINUT: w lodówce.

18

SCHŁODZONĄ TARTĘ ZDOBIMY

paskami z czekolady i dekorujemy listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3409,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

213,1 kcal

🥑

Tłuszcz

12,5 g

🌾

Węglowodany

20,8 g

🥬

Błonnik

4,7 g

💪

Białko

4,7 g

Podobne przepisy