tom-car24.com.pl

Sałatka z falafelami i kremem czosnkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Falafel to symbol kuchni w stylu orientalnym. Odkryj ją dzięki przepisowi Kingi na sałatkę z falafelami, granatem i czosnkowym dipem!

Sałatka z falafelami i kremem czosnkowym

Falafel to symbol kuchni w stylu orientalnym. Odkryj ją dzięki przepisowi Kingi na sałatkę z falafelami, granatem i czosnkowym dipem!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mix sałat - 4 garście
pomidorki koktajlowe - 125 g
cebula czerwona - 1 szt.
Falafel - 160 g
ekologiczny krem czosnkowy - 125 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
granat - 3 łyżki
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY FALAFELE:
Falafele smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
2.KOMPONUJEMY SAŁATKĘ:
Cebulę kroimy w talarki, przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na ok. 30 minut. Mieszankę sałat przekładamy do osobnej miski, skrapiamy oliwą. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Mieszamy. Całość delikatnie oprószamy solą i przekładamy do misek.
3.PRZYGOTOWUJEMY DIP:
Krem czosnkowym przekładamy do małego naczynia.
4.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Na wierzchu sałaty układamy odcedzoną cebulę, pomidorki koktajlowe i przesmażone falafele. Całość posypujemy pestkami granatu. Podajemy razem z kremem czosnkowym.
Sałatka z falafelami i kremem czosnkowym

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY FALAFELE

Falafele smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

2

KOMPONUJEMY SAŁATKĘ

Cebulę kroimy w talarki, przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na ok. 30 minut. Mieszankę sałat przekładamy do osobnej miski, skrapiamy oliwą. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Mieszamy. Całość delikatnie oprószamy solą i przekładamy do misek.

3

PRZYGOTOWUJEMY DIP

Krem czosnkowym przekładamy do małego naczynia.

4

PODAJEMY SAŁATKĘ

Na wierzchu sałaty układamy odcedzoną cebulę, pomidorki koktajlowe i przesmażone falafele. Całość posypujemy pestkami granatu. Podajemy razem z kremem czosnkowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1277 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

638,5 kcal

🥑

Tłuszcz

42 g

🌾

Węglowodany

47,9 g

🥬

Błonnik

2,9 g

💪

Białko

15,1 g

Podobne przepisy