Hummus bil lahme • przepis • składniki • przygotowanie
Przepyszny domowy hummus z dodatkiem grillowanej papryki i harissy, podany ze smażoną na maśle wołowiną i chlebkami pita to przepis na idealną ucztę w stylu orientalnym. Przygotuj go i przekonaj się, jak świetnie smakuje.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIAMY CIECIERZYCĘ Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Ciecierzycę odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Następnie mieszamy ją dłonią, aby obrać z łusek. Po tym ponownie przelewamy ją wodą, odcedzamy i przekładamy do malaksera wraz z tahini, czosnkiem i harissą. Do składników wyciskamy sok z cytryny i doprawiamy je solą i pieprzem. Całość blendujemy przez ok. 2-3 minuty.
PRZYGOTOWUJEMY HUMMUS
Ze ścianek malaksera zbieramy to, co się na nich osadziło, i dalej blendujemy, stopniowo dodając po kostce lodu i odrobinie oliwy. Gotowy hummus doprawiamy jeszcze do smaku solą i sokiem z cytryny.
SMAŻYMY MIĘSO
Wołowinę kroimy w kostkę. Na patelni, na dużym ogniu, rozgrzewamy masło klarowane i obsmażamy na nim mięso. Kiedy się zarumieni, rostbef doprawiamy solą i pieprzem.
PODAJEMY HUMMUS BIL LAHME
Hummus przekładamy na talerze, układamy na nim pokrojoną w kawałki pieczoną paprykę i wołowinę. Całość ozdabiamy ugotowaną ciecierzycą, polewamy masłem klarowanym z patelni, posypujemy natką pietruszki i podajemy z chlebkami pita.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1312,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
328,1 kcal
Tłuszcz
22,1 g
Węglowodany
13,5 g
Błonnik
3,9 g
Białko
20,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa krem z dyni i grochu
Wyjątkowa i sycąca zupa krem z dyni i grochu. Dzięki dodatkowi marchewki, ostrej papryki i imbiru z pewnością zaskoczy swoim lekko orientalnym smakiem. Sprawdź, jak łatwo ją przygotować!

Szybki schab w pistacjach ze słodko-kwaśnymi warzywami
Chrupiące pistacje i orientalna mieszanka warzywna – sposób na zwykły schab w niezwykłym wydaniu!

Chrupiące tofu w stylu japońskim
Niezwykle chrupiące i pełne smaku! Takie jest tofu w stylu japońskim według tego przepisu. Koniecznie wypróbuj i zaproś kuchnię inspirowaną Azją do swojego domu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka
Pomysł na wykwintne danie? To truflowe pappardelle z filetem z kurczaka! Smakuje doskonale i daje niesamowity efekt na talerzu! Koniecznie sprawdź ten przepis.

Sałatka ziemniaczana z chorizo na ciepło
Sałatka na ciepło, która zawróci w głowie każdemu, kto uwielbia kuchnię w stylu hiszpańskim. To pyszne połączenie sosu z czerwonych warzyw, smażonych ziemniaczków, aromatycznego chorizo i oliwek. Przekonaj się, jak smakuje!

Bułeczki cynamonowe z kubka
Goście zapowiedzieli się w ostatniej chwili? Czas więc na prawdziwą, cynamonową ucztę! Wystarczy tylko rozwałkować, posypać, zwinąć i wstawić do mikrofalówki! Smaczniej i szybciej się nie da!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grissini
Chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego to pyszna przekąska, która uświetni każde przyjęcie. Upieczesz je w kilka chwil!

Tarta szpinakowo-borówkowa
Niezwykłe połączenie szpinaku i borówek! Spróbuj nietypowego zielonego ciasta z owocami!

Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
Masz ochotę na chleb własnej roboty? Wypróbuj nasz przepis na domowy chleb z amarantusem i orzechami włoskimi.