tom-car24.com.pl

Ciasteczka z masłem orzechowym • przepis • składniki • przygotowanie

Nasze ciasteczka z masłem orzechowym to idealna propozycja dla miłośników przekąsek z dobrym składem. Te wyjątkowe ciastka łączą w sobie intensywny smak kremu z orzeszków ziemnych z delikatną chrupkością płatków owsianych. Dzięki temu prostemu przepisowi można przygotować je w zaledwie kilkanaście minut, ciesząc się domowym wypiekiem bez zbędnego wysiłku. Odkryjcie naszą recepturę!

Ciasteczka z masłem orzechowym

Nasze ciasteczka z masłem orzechowym to idealna propozycja dla miłośników przekąsek z dobrym składem. Te wyjątkowe ciastka łączą w sobie intensywny smak kremu z orzeszków ziemnych z delikatną chrupkością płatków owsianych. Dzięki temu prostemu przepisowi można przygotować je w zaledwie kilkanaście minut, ciesząc się domowym wypiekiem bez zbędnego wysiłku. Odkryjcie naszą recepturę!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

płatki owsiane - 220 g
krem z orzechów laskowych - 200 g
cukier trzcinowy - 75 g
jajko - 2 szt.
mąka owsiana - 50 g
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sól - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI:
Do miski wrzucamy płatki owsiane, mąkę, dodajemy cukier, sodę oraz sól. Mieszamy.
2.DODAJEMY JAJKA:
Dodajemy jajka i mieszamy.
3.DODAJEMY PASTĘ ORZECHOWĄ DO RESZTY SKŁADNIKÓW:
Do miski dodajemy krem z orzeszków ziemnych, a potem wszystko ze sobą mieszamy, aż do uzyskania gęstego ciasta.
4.FORMUJEMY CIASTKA:
Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Zwilżamy dłonie, z ciasta formujemy kulki i układamy je w równych odstępach na blasze, a potem spłaszczamy dłonią.
5.PIECZEMY CIASTKA:
Blaszkę wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 12-15 minut, aż ciastka nabiorą rumianego koloru.
6.WYCIĄGAMY CIASTKA Z PIECA:
Blachę z upieczonymi ciastkami wyciągamy z pieca i odkładamy do przestygnięcia. Ciastka są gotowe do jedzenia, gdy całkowicie się wystudzą.
Ciasteczka z masłem orzechowym

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI

Do miski wrzucamy płatki owsiane, mąkę, dodajemy cukier, sodę oraz sól. Mieszamy.

2

DODAJEMY JAJKA

Dodajemy jajka i mieszamy.

3

DODAJEMY PASTĘ ORZECHOWĄ DO RESZTY SKŁADNIKÓW

Do miski dodajemy krem z orzeszków ziemnych, a potem wszystko ze sobą mieszamy, aż do uzyskania gęstego ciasta.

4

FORMUJEMY CIASTKA

Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Zwilżamy dłonie, z ciasta formujemy kulki i układamy je w równych odstępach na blasze, a potem spłaszczamy dłonią.

5

PIECZEMY CIASTKA

Blaszkę wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 12-15 minut, aż ciastka nabiorą rumianego koloru.

6

WYCIĄGAMY CIASTKA Z PIECA

Blachę z upieczonymi ciastkami wyciągamy z pieca i odkładamy do przestygnięcia. Ciastka są gotowe do jedzenia, gdy całkowicie się wystudzą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2724,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

227,1 kcal

🥑

Tłuszcz

12,3 g

🌾

Węglowodany

25,7 g

🥬

Błonnik

1,5 g

💪

Białko

5,8 g

Podobne przepisy

Ciasteczka z masłem orzechowym - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl