tom-car24.com.pl

Ciasto śliwkowe z orzechami z nerkowca • przepis • składniki • przygotowanie

Tarta na kruchym cieście ze śliwkowym nadzieniem – klasyk polskich wypieków, zwłaszcza późnym latem!

Ciasto śliwkowe z orzechami z nerkowca

Tarta na kruchym cieście ze śliwkowym nadzieniem – klasyk polskich wypieków, zwłaszcza późnym latem!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 1 szt.
cukier trzcinowy - 1 szczypta
cukier puder - 60 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
śmietana 18% - 40 g
masło - 200 g
mąka pszenna - 400 g
sól - 2 szczypty
cukier żelujący 2:1 - 250 g
cynamon - 10 g
orzech nerkowca - 50 g
śliwka - 1 kg

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO MĄKĘ PRZESIEWAMY:
i siekamy z zimnym, pokrojonym na kawałki masłem, cukrem, cukrem wanilinowym oraz solą.
2.DODAJEMY ŚMIETANĘ I:
żółtka, zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez około 2 godziny.
3.ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO NA:
okrągły placek o średnicy ok. 35 CM.
4.PRZEKŁADAMY CIASTO DO:
formy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem.
5.NADZIENIE ŚLIWKI MYJEMY,:
przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek, a następnie mieszamy z cukrem żelującym, cynamonem oraz 150 g posiekanych orzechów.
6.ŚLIWKI UKŁADAMY NA:
cieście (przecięciem ku górze).
7.WYSTAJĄCE BRZEGI CIASTA:
zawijamy do środka, przykrywając część nadzienia.
8.KRAWĘDZIE CIASTA SMARUJEMY:
białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
9.WIERZCH TARTY ZDOBIMY:
pozostałymi grubo posiekanymi orzechami.
10.PIECZEMY OKOŁO 40-45:
minut w temp. 190°C.
11.STUDZIMY I DEKORUJEMY:
listkami mięty.
Ciasto śliwkowe z orzechami z nerkowca

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO MĄKĘ PRZESIEWAMY

i siekamy z zimnym, pokrojonym na kawałki masłem, cukrem, cukrem wanilinowym oraz solą.

2

DODAJEMY ŚMIETANĘ I

żółtka, zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez około 2 godziny.

3

ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO NA

okrągły placek o średnicy ok. 35 CM.

4

PRZEKŁADAMY CIASTO DO

formy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem.

5

NADZIENIE ŚLIWKI MYJEMY,

przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek, a następnie mieszamy z cukrem żelującym, cynamonem oraz 150 g posiekanych orzechów.

6

ŚLIWKI UKŁADAMY NA

cieście (przecięciem ku górze).

7

WYSTAJĄCE BRZEGI CIASTA

zawijamy do środka, przykrywając część nadzienia.

8

KRAWĘDZIE CIASTA SMARUJEMY

białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.

9

WIERZCH TARTY ZDOBIMY

pozostałymi grubo posiekanymi orzechami.

10

PIECZEMY OKOŁO 40-45

minut w temp. 190°C.

11

STUDZIMY I DEKORUJEMY

listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5689,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

474,1 kcal

🥑

Tłuszcz

24,2 g

🌾

Węglowodany

56,9 g

🥬

Błonnik

8,6 g

💪

Białko

8,6 g

Podobne przepisy

Ciasto śliwkowe z orzechami z nerkowca - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl