Tort czekoladowo-orzechowy • przepis • składniki • przygotowanie
Oryginalny tort z pionowymi warstwami czekoladowego ciasta i gęstym orzechowym kremem. Robi wrażenie i smakuje wybornie!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE WSZYSTKIE ORZECHY
drobno siekamy.
JAJA Z CUKREM
ubijamy w mikserze na puszystą pianę.
NASTĘPNIE DODAJEMY PRZESIANE
kakao, mąkę i mączkę ziemniaczaną.
CAŁOŚĆ DELIKATNIE MIESZAMY,
tak by nie zbić masy.
PRZYGOTOWANĄ MASĘ DZIELIMY
na dwie części.
KAŻDĄ CZĘŚĆ ROZSMAROWUJEMY
na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym i posypujemy wcześniej posiekanymi orzechami włoskimi.
BLACHY Z CIASTEM
wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-185°C (termoobieg) na 10-12 minut, następnie odstawiamy do ostygnięcia i ściągamy z rolad papier pergaminowy.
PONCZ DO NASĄCZENIA
Wodę, cukier i cukier wanilinowy łączymy i zagotowujemy.
NASTĘPNIE DO WYSTUDZONEGO
ponczu dodajemy rum.
KREM MASŁO DOBRZE
napowietrzamy w mikserze.
ŻELATYNĘ MOCZYMY W
wodzie.
W METALOWEJ MISCE
ubijamy na parze 2 jaja z cukrem.
GDY JAJA SIĘ
dobrze ubiją, dodajemy namoczoną żelatynę, jeszcze chwilę ubijamy na parze, następnie zdejmujemy miskę znad pary i nadal mieszamy.
W MIKSERZE, W
którym napowietrzaliśmy masło, zmniejszamy obroty i bardzo powoli dodajemy jaja ubite z cukrem na parze.
SŁOICZEK Z KREMEM
orzechowym wkładamy na chwilę do kuchenki mikrofalowej (aby miał bardziej płynną konsystencję i łatwiej było go dodać do kremu), następnie dodajemy krem orzechowy do ubijających się składników.
WYŁĄCZAMY MIKSER, CAŁOŚĆ
mieszamy dokładnie za pomocą łopatki.
Z JEDNEJ ROLADY
wycinamy krążki o średnicy 20-22 cm i nasączamy ponczem (dolny krążek, który będzie spełniał funkcję spodu, nasączamy delikatniej).
DOLNY KRĄŻEK SMARUJEMY
kremem.
Z DRUGIEJ ROLADY
odcinamy przesuszone boki, następnie nasączamy je ponczem i tniemy w paski o szerokości 3-4 cm i rozsmarowujemy na nich krem.
PIERWSZY PASEK BISZKOPTU
zwijamy w ślimaka i układamy go na dolnym krążku ciasta.
KOLEJNE PASKI BISZKOPTU
owijamy dookoła pierwszego ślimaka.
KREM ROZSMAROWUJEMY NA
wierzchniej części tortu.
NA SAM KONIEC
na górze układamy drugi krążek.
CAŁOŚĆ POKRYWAMY
kremem.
TAK PRZYGOTOWANY TORT
wkładamy do lodówki na mniej więcej 20 minut.
PO WYJĘCIU TORTU
z lodówki ponownie smarujemy go kremem i wyrównujemy.
BOKI TORTU DELIKATNIE
obsypujemy posiekanymi orzechami.
POZOSTAŁĄ ILOŚĆ KREMU
przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim wierzch tortu.
NA TORCIE UKŁADAMY
kostki czekolady i orzechy włoskie oraz czekoladowe patyczki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8821 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
735,1 kcal
Tłuszcz
55,5 g
Węglowodany
37,7 g
Błonnik
2,7 g
Białko
20,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z wędzonym tuńczykiem i makaronem kritharaki
Wyjątkowa sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki, aromatycznym wędzonym tuńczykiem i odświeżającym dodatkiem cytryny i świeżych ziół. Sprawdź, jak prosto ją przygotować!

Spaghetti napoli – przepis
Najbardziej klasyczny spośród włoskich makaronów, czyli spaghetti neapolitana, to świetny pomysł na szybki obiad dla miłośników prostej i wyjątkowo smacznej pasty.

Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
Proste, pyszne i szybkie w wykonaniu ciasteczka to świetny pomysł na słodką przekąskę! Upiecz je w prezencie dla bliskich.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Sycąca zapiekanka z grzybami i aromatyczną wędliną – pyszne jednogarnkowe danie, idealne na rodzinny obiad.

Tarta makowa z gruszkami
Mak w słodkiej odsłonie to prawdziwy smak świąt. Wykorzystaj go do przygotowania pysznej tarty makowej z gruszkami w pomarańczowym syropie. Będzie fantastyczną ozdobą stołu!

Syrop imbirowy
Pyszny pomysł na imbirowy napój rozcieńczony wodą lub idealny aromatyczny dodatek do herbaty, lodów albo lemoniady!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mrowisko z makiem, rodzynkami i miodem
Niezwykle delikatny i chrupiący przysmak z Podlasia! Ułóż chrusty w kształt mrowiska, posyp rodzynkami i makiem i polej miodem. Goście będą zaskoczeni!

Ciasto śliwkowe z orzechami z nerkowca
Tarta na kruchym cieście ze śliwkowym nadzieniem – klasyk polskich wypieków, zwłaszcza późnym latem!

Królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem
Tym razem Karol zaserwował królika w prawdziwkach z pieczonym topinamburem. Koniecznie przygotuj to danie w swojej kuchni!