tom-car24.com.pl

Croquetas z purée ziemniaczanym i chorizo • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz eksperymentować? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj odmieniony przepis na croquetas w stylu hiszpańskim! Z dodatkiem purée ziemniaczanego i chorizo będą idealną przekąską na każdą imprezę i nie tylko.

Croquetas z purée ziemniaczanym i chorizo

Lubisz eksperymentować? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj odmieniony przepis na croquetas w stylu hiszpańskim! Z dodatkiem purée ziemniaczanego i chorizo będą idealną przekąską na każdą imprezę i nie tylko.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chorizo plastry - 5 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
masło - 50 g
rozmaryn świeży - 2 gałązki
mleko - 150 ml
mąka pszenna - 4 łyżki
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
ziemniak - 200 g
jajko - 1 szt.
bułka tarta - 100 g
olej słonecznikowy - 500 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL Z CHORIZO:
Na oliwie podsmażamy chorizo pokrojone w bardzo drobną kostkę. Kiedy kiełbaska trochę się zarumieni dodajemy masło, 2 gałązki rozmarynu, gałkę muszkatołową i całość mieszamy. Następnie do chorizo dodajemy 1 łyżkę mąki, mleko i cały czas mieszając doprowadzamy do zagęszczenia sosu.
2.PRZYGOTOWUJEMY I CHŁODZIMY MASĘ NA CROQUETAS:
Do dość sosu dodajemy purée ziemniaczane i dokładnie mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Gotowe ciasto przekładamy na talerz i rozprowadzamy je na nim, aby dobrze wystygło i nabrało odpowiedniej konsystencji. Przykrywamy je folią spożywczą i kiedy nabierze temperatury pokojowej wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
3.FORMUJEMY I SMAŻYMY CROQUETAS:
Nabieramy masę łyżką, obtaczamy ją w pozostałej mące i formujemy podłużne kluski, następnie zanurzamy je w jajku i na koniec obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane croquetas smażymy w rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
Croquetas z purée ziemniaczanym i chorizo

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL Z CHORIZO

Na oliwie podsmażamy chorizo pokrojone w bardzo drobną kostkę. Kiedy kiełbaska trochę się zarumieni dodajemy masło, 2 gałązki rozmarynu, gałkę muszkatołową i całość mieszamy. Następnie do chorizo dodajemy 1 łyżkę mąki, mleko i cały czas mieszając doprowadzamy do zagęszczenia sosu.

2

PRZYGOTOWUJEMY I CHŁODZIMY MASĘ NA CROQUETAS

Do dość sosu dodajemy purée ziemniaczane i dokładnie mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Gotowe ciasto przekładamy na talerz i rozprowadzamy je na nim, aby dobrze wystygło i nabrało odpowiedniej konsystencji. Przykrywamy je folią spożywczą i kiedy nabierze temperatury pokojowej wkładamy do lodówki na min. 30 minut.

3

FORMUJEMY I SMAŻYMY CROQUETAS

Nabieramy masę łyżką, obtaczamy ją w pozostałej mące i formujemy podłużne kluski, następnie zanurzamy je w jajku i na koniec obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane croquetas smażymy w rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3273,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

818,3 kcal

🥑

Tłuszcz

57,9 g

🌾

Węglowodany

46,9 g

🥬

Błonnik

8,8 g

💪

Białko

28 g

Podobne przepisy