Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Wyśmienite desery nie muszą być skomplikowane. Jabłkowe ciasteczka z ciasta francuskiego przygotujesz w mgnieniu oka!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚCIERAMY JABŁKA
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie przekładamy je na sito, aby odciekły z nadmiaru soku.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE
Cukier mieszamy z cynamonem. Na blacie rozwijamy ciasto francuskie, delikatnie oprószamy je mąką oraz 2 łyżkami mieszanki cukru z cynamonem. Mieszankę dociskamy do ciasta.
DOPRAWIAMY JABŁKA
Osączone z nadmiaru soku jabłka przekładamy do miski i doprawiamy pozostałą mieszanką cukru z cynamonem. Następnie do owoców dodajemy też roztopione masło i całość dokładnie mieszamy.
ZAWIJAMY JABŁKA W CIASTO
Gotową masę jabłkową przekładamy na ciasto francuskie i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni. Tak przygotowane ciasto zawijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i przekładamy do lodówki na min. 1 godzinę, aby się schłodziło.
PIECZEMY CYNAMONKI
Rulon z ciasta kroimy na ok. 15 równych części. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
PODAJEMY CYNAMONKI
Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego delikatnie studzimy i przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2001 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
133,4 kcal
Tłuszcz
5,8 g
Węglowodany
19,5 g
Błonnik
1,2 g
Białko
1,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Francuskie paluchy z pesto
Chrupiące, aromatyczne, doskonałe! Paluchy z ciasta francuskiego to przekąska stworzona na przyjęcia. Smakuje każdemu!

Quiche z pieczarkami i kurczakiem
Przygotuj quiche z warzywami, kurczakiem i serem! To doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny!

Quiche ze szparagami
Kruche ciasto, kremowe wypełnienie i delikatne szparagi – oto przepis na klasyczny francuski wypiek. Wygląda i smakuje doskonale!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babka ziemniaczana z kaszanką
Babka ziemniaczana z tego przepisu pełna jest aromatów i smaków. Boczek, słonina, kaszanka i oczywiście niezastąpiony majeranek.

Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem
Jak smakuje połączenie jabłka i łososia? Przygotuj naszą wersję podpłomyków i przekonaj się sam!

Torcik Saksoński
Dwa rodzaje musu, delikatne biszkopciki i świeże owoce – przepis na pyszny torcik, który przygotujesz bez pieczenia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wafle z mlekiem w proszku
Wafle z mlekiem w proszku to smakołyk, którym zajadaliśmy się w dzieciństwie. Te łączące w sobie chrupkość wafli i delikatną słodycz mleczno-kakaowego kremu przekąski idealnie nadają się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Spróbujcie sami, a na pewno się nie zawiedziecie!

Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
Chrupiąca kromka na raz z mnóstwem dodatków to idealna sylwestrowa przekąska! Przygotuj chleb drwalski z serkiem chrzanowym i marynowanymi krewetkami, by zaspokoić mały głód gości.

Sernik nowojorski z orzechami pekan
Nowojorska klasyka w wydaniu Pawła Małeckiego! Poznaj przepis na sernik idealny! Wyjątkowo delikatny i kremowy na spodzie z herbatników.