tom-car24.com.pl

Cytrynowa zupa w stylu greckim z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Sycąca i lekka jednocześnie! Zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem kritharaki jest tak pyszna, że ma szansę zdobyć stałe miejsce w Twoim menu. Wypróbuj przepis Karola!

Cytrynowa zupa w stylu greckim z kurczakiem

Sycąca i lekka jednocześnie! Zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem kritharaki jest tak pyszna, że ma szansę zdobyć stałe miejsce w Twoim menu. Wypróbuj przepis Karola!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak filety z piersi - 2 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
seler - 0,5 szt.
por - 1 szt.
woda - 2 l
cebula - 1 szt.
cytryna - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
liść laurowy - 2 szt.
makaron kritharaki - 150 g
marchew - 2 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz biały - 2 szczypty
seler naciowy - 50 g
sok z cytryny - 50 ml
sól - 2 szczypty
jajko - 4 szt.
natka pietruszki - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY BULION DROBIOWY NA PIERSIACH KURCZAKA:
Piersi kurczaka oczyszczamy, myjemy i przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler i por. Dodajemy natkę pietruszki i liście laurowe. Całość zalewamy zimną wodą, doprawiamy solą, przykrywamy i gotujemy ok. 45 minut. Bulion szumujemy w trakcie gotowania.
2.KROIMY WARZYWA:
Marchew kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie na mniejsze kawałki. Łodygi selera kroimy wzdłuż na cieńsze paski, a następnie w dość dużą kostkę. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy.
3.PRZESMAŻAMY WARZYWA:
W garnku na lekko rozgrzanej oliwie delikatnie przesmażamy pokrojoną marchewkę. Uważamy, by nie przypalić marchwi zbyt mocno, by nie stała się gorzka. Powinna lekko zmięknąć, ale wciąż pozostać chrupiąca. Dodajemy seler, cebulę i czosnek i smażymy, aż cebula się zeszkli. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Dodajemy liście laurowe. Smażymy ok. 2-3 minut.
4.GOTUJEMY BAZĘ ZUPY:
Przesmażone warzywa dodajemy do odcedzonego bulionu. Dodajemy makaron kritharaki. Gotujemy całość, aż makaron zmięknie i wstępnie zagęści bazę zupy. Jeśli płyn znacznie odparuje, dolewamy więcej wywaru.
5.ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z SOKIEM Z CYTRYNY:
Żółtka jaj rozmącamy w miseczce za pomocą trzepaczki, a następnie, cały czas mieszając, stopniowo dolewamy sok wyciśnięty z cytryny. Ubijamy, aż składniki się połączą.
6.ZAPRAWIAMY ZUPĘ:
Żółtka połączone z sokiem hartujemy, dodając stopniowo kilka łyżek gorącej bazy zupy. Zmniejszamy ogień pod garnkiem. Zahartowane jajka z sokiem cytrynowym przelewamy do bazy zupy. Delikatnie gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Nie doprowadzamy do mocnego wrzenia.
7.PODAJEMY ZUPĘ:
Zupę przelewamy do miseczek. Dekorujemy listkami natki pietruszki.
Cytrynowa zupa w stylu greckim z kurczakiem

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY BULION DROBIOWY NA PIERSIACH KURCZAKA

Piersi kurczaka oczyszczamy, myjemy i przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler i por. Dodajemy natkę pietruszki i liście laurowe. Całość zalewamy zimną wodą, doprawiamy solą, przykrywamy i gotujemy ok. 45 minut. Bulion szumujemy w trakcie gotowania.

2

KROIMY WARZYWA

Marchew kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie na mniejsze kawałki. Łodygi selera kroimy wzdłuż na cieńsze paski, a następnie w dość dużą kostkę. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy.

3

PRZESMAŻAMY WARZYWA

W garnku na lekko rozgrzanej oliwie delikatnie przesmażamy pokrojoną marchewkę. Uważamy, by nie przypalić marchwi zbyt mocno, by nie stała się gorzka. Powinna lekko zmięknąć, ale wciąż pozostać chrupiąca. Dodajemy seler, cebulę i czosnek i smażymy, aż cebula się zeszkli. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Dodajemy liście laurowe. Smażymy ok. 2-3 minut.

4

GOTUJEMY BAZĘ ZUPY

Przesmażone warzywa dodajemy do odcedzonego bulionu. Dodajemy makaron kritharaki. Gotujemy całość, aż makaron zmięknie i wstępnie zagęści bazę zupy. Jeśli płyn znacznie odparuje, dolewamy więcej wywaru.

5

ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z SOKIEM Z CYTRYNY

Żółtka jaj rozmącamy w miseczce za pomocą trzepaczki, a następnie, cały czas mieszając, stopniowo dolewamy sok wyciśnięty z cytryny. Ubijamy, aż składniki się połączą.

6

ZAPRAWIAMY ZUPĘ

Żółtka połączone z sokiem hartujemy, dodając stopniowo kilka łyżek gorącej bazy zupy. Zmniejszamy ogień pod garnkiem. Zahartowane jajka z sokiem cytrynowym przelewamy do bazy zupy. Delikatnie gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Nie doprowadzamy do mocnego wrzenia.

7

PODAJEMY ZUPĘ

Zupę przelewamy do miseczek. Dekorujemy listkami natki pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2198,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

366,4 kcal

🥑

Tłuszcz

12,6 g

🌾

Węglowodany

39,7 g

🥬

Błonnik

24,2 g

💪

Białko

24,2 g

Podobne przepisy